Најновије вести

Вучић, Орбан и Нехамер потписали Меморандум о борби против илегалних миграција

Председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

 

 

Документ је потписан у Председништву Србије, у оквиру другог трилатералног самита три земље.

Претходно су тројица лидера одржала састанак, након чега је одржан и пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије.

Након потписивања меморандума, лидери три земље обратили су се на заједничкој конференцији за медије.

Вучић: Желимо да одбрамбену границу померимо на југ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је са Аустријом и Мађарском договорена сарадња у померању одбрамбене границе од илегалне миграције на југ , како би заједно штитили и чували Европу и своју земљу.

„Данас смо потписали важан Меморандум о разумевању, а наши тимови ће наставити да раде на конкретизацији свега, како би још пре краја године кренули у реализацију“, објаснио је Вучић после Самита са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и мађарским премијером Виктором Орбаном.

Како је објаснио реч је о регистрованим и нерегистрованим лицима, илегалним мигрантима, чији број се готово удвостручио у односу на прошлу годину.

Што се тиче регистрованих највећи број лица стиже из Авганистана 40 одсто, из Сирије 27 одсти, Марока 12,5 одсто, Бурундија 7одсто и 2 одсто из Пакистана

Вучић је рекао да је Србија већ предузела неколико корака, и да више нема слободног визног режима са Тунисом, који је трајао од 1962., као и са Бурундијем, а ускоро ће и са још две земље морати да се уведе исти визни режим какав је у ЕУ.

„То је једна ствар која није лака, али је нешто лакша од ситуације са илегалном миграцијом. Наше власти су констатовале значајан пораст броја илегалних миграната у 2022. Као једна од најактивнијих миграционих рута регистрован је раст од 191 одсто. То се одразило пре свега на Србију, јер у нашу земљу стижу мигранти из две земље – Северне Македоније и Бугарске“, објаснио је он.

Навео је да 51 одсто миграната долази са територије Северне Македоније у Србију, и 32 одсто из Бугарске која је чланица ЕУ.

„Договорили смо да се заједнички ангажујемо да укључимо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, као и додатну опрему, као што су аутомобили са термовизијским камерама“, додао је он.

Вучић је казао да Србија има велике проблеме на северу земље, где се угрожавају грађани који су суочени да са мерама којим Мађарска жели да заштити себе, па мигранти остају код нас.

„Желимо да одбрамбену границу померимо на југ, ка Северној Македонији. А касније смо спремни са Северном Македонијом да даље померамо ту границу одбране. Тиме штитимо и чувамо Европу и своју земљу. Ни ми, као ни други, не желимо да будемо паркинг за мигранте“, рекао је он.

Указао је да је Србија била и остаје солидарна сва свим избеглицама којима је потребна помоћ.

Рекао је да је постигнут договор око реадмисије, то јест протеривања оних који немају шансу да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији.

Пренео је да је договорено, пошто ће морати да се обезбеђе авиони за повратак, што је скупо, да се трошкови подеи са партнерима.

„Договорили смо да буде фер расподела. Неко може дати више људи, технике, неко више новца. Направићемо фер расподелу и урадити нешто заједнички, нешто о чему смо могли само да сањамо раније“; рекао је он.

Казао је да је поносан што ће српски, аустријски и мађарски полицајци радити заједно, јер се тиме показало да смо паметнији, и да смо из историје научили и извукли најбоље.

Захвалио се канцелару Нехамеру на посвећености у свему овоме, а премијеру Орбану се посебно рекао велико хвала на свакој врсти пдоршке коју је пружио Србији.

Ми бисмо тешко презимили ову зиму да није било разумевања Орбана, Сијарта и његове владе, који су нам помогли да сместимо гас у њихове складишне капацитете“, истакао је он.

Додао је да ће Србија имати свега захваљујући изванрендом разумевању и односу Орбана и владе Мађарске.

Пренео је да су разговарали и о другим темама, као што је изградња нашег нафтовода, али и мреже за извоз зелене енергије која ће ићи преко Азербејџана, Румуније и Мађарске, на шта ћемо гледати да се прикопчамо.

Исто тако било је, додао је, речи о европском путу Србију, геополитичкој ситуацији.

Указао је да ће следећи пут Самит бити одржан у Бечу и изразио наду да ће тада већ моћи да потврде добре резултате из ове иницијативе и конкретног рада на који су се обавезали.

 Србија снажан и поуздан партнер, направити помак у ЕУ интеграција

Канцелар Аустрије Карл Нехамер поручио је данас у Београду, на трилатералном састанку Србије, Мађарске и Аустрије о борби против илегалних миграција, да је Србија снажан и поуздан партнер и да за партнере на Западном Балкану као што је Србија треба да постоје конкретни помаци у европским интеграцијама.

„Охрабрујуће је што се од нашег сусрета (у Будимпешти) пуно тога догодило. Хвала Србији и председнику Вучићу што се заложио за то да тај азилантски туризма буде окончан, услед визне либерализације за Индију, Тунис и друге државе. Вучић је озбиљно шватио бриге Аустрије. Имали смо велики број азиланта из Индије, Вучић је реаговао и није оставио Аустрију на цедилу. То нам је драгоцено и пуно значи”, рекао је Нехамер.

Истакао је да је то што раде ове три земље снажан сигнал за Брисел.

„То је снажнан сигнал што две државе чланице ЕУ Мађарска и Аустрија, заједно са Србијом, заиста снажним и позуданим партнером, одавде шаљу сигнал Бриселу”, нагласио је Нехамер.

Истакао је да је Аустирија, како је рекао, страствени борац за то да државе чланице ЗБ приступе ЕУ.

„И да партнери као што је Србија, не само добију перспективу, већ да се остваре и конкретни напретци, пошто су велики изазови у борби против илегалних миграција, тероризма и организованог криминала”, као и када је реч о снабдевању енергијом. Ствари најбоље функционише када се њима заједнички бавимо”, поручио је Нехамер.

Захвалио је Вучићу на организацији трилатералног самита и доброј сарадњи.

„Аустрија, Мађарска и Србија су успоставиле партнерство у борби против нелегалних миграција, експлоатације људи и организованог криминала. То је неоипходно, јер се једна ствар јасна – да је азилски систем ЕУ доживео неуспех. Дошли до тачке да су државе ЕУ појединачно приморане да налазе нове видове партнерстава и сарадње у оквиру онога што је могуће у ЕУ”, рекао је он.

Истакао је да оно што тренутно ЕУ остварује по питању заштите граница није довољно.

Нехамер је рекао да је заједно са Србијом заустављен азилантски туризам и успостављена сарадња полиције, што су аустријски полицајци заједно са српском полицијом на терену.

Казао је да ће Аустрија послати још полицајаца за ту сарадњу и да ће их бити више од 100, као и да ће поред тог вида партнерства Аустрија дати и техничку подршку кроз обезбеђивање термовизијских камера, дронова и возила за заштиту границе.

То што нам је пошло за руком је огроман напредак, додао је аустријски канцелар.

„Први пут ћемо у историји покренути пројекат да ће људи бити депоротвани из Србје који ту нелегално бораве”, навео је Нахамер и најавио и финансијску подршку за депоратације.

Напоменуо је да Аустрија земља друга у ЕУ по опетерећности када је реч о тражицима азила.

„Само једна је земља ЕУ испред нас. У Аустрији смо већ имали ове године 96.000 захтева за азил, а до краја године ћемо их имати можда и више од 100.000. То је тај видљив знак да досадашњи систем азила не фунцкионише. Аустрија је покренула жустру дискусију о томе шта треба променити у законима да би држава могла да реагује”, навео је Нехамер.

Додао је да у Аустрији борави пуно Украјинаца који су пребегли из те Украјине због рата који води Русија.

„У директиви ЕУ стоји да се морамо борити прови илегалних миграција. Србија, Аустрија и Мађарска саме преудзимају кораке и имаће користи од тога све три земље”, истакао је Нехамер.

Орбан: Из Мађарске гледано, безбедност Европе зависи од Србије

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да уколико се из те земље гледа безбедност Европе, када је реч о миграцијама, зависи од Србије јер, како је навео уколико Србија брани своје границе, брани и Мађарску и остатак континента.

Орбан је, на заједничкој конференцији за медије на крају другог трилатералног самита Мађарске, Србије и Аустрије у Београду, казао да би трилатерална сарадња и борба против илегалних миграција била много лакша и успешнија да је Србија чланица ЕУ, као и да Мађарска настоји да се Србији што пре омогући пуноправно чланство у ЕУ.

„Док се то не деси мораћемо границу одбране да спустимо што јужније. Мађарска ће обезбедити људство и опрему”, казао је Орбан истичући да је Мађарска од 2015. године потрошила 1,6 милијарди евра за заштиту границе, а од Брисела је добила 1,2 одсто тог износа.

Наводи да је потребно захвалити Србији за борбу против илегалних миграција и посебно је захвалио председнику Србије Александру Вучићу за којег каже да је “историјски најбољи српски партнер Мађарске”.

„Односи између Србије и Мађарске имају посебну снагу. Делимо судбину и у добру и у злу и помажемо једни другима када је коме потребна помоћ. То није политичко питање, већ питање инстинкта опстанка. Ми Мађари осећамо то, а верујем и Срби”, казао је мађарски премијер.

Када је реч о миграцији у Мађарској, Орбан каже да су ове године спречили 250.000 илегалних прелазака у њихову земљу.

„То значи да их има све више, све су агресивнији, кријумчари имају оружје, не само да га поседују, већ и користе против службеника граничне полиције. Ситуација је тешка и данашњи сусрет је важан не само за Мађарску, већ за цео Балкан јер од миграције пати цео Балкан”, казао је Орбан.

Додаје да “дуго води рат против илегалне миграције” и да је свашта чуо на тему како би требало радити, али да верује у један једини метод на основу искуства.

„А то је да треба да кажемо да миграција не треба да се менаџира, треба је спречити. Илегални мигранти неће ући само ако знају да им неће успети да пређу границу, ако су уверени да могу, покушаће. Треба да им ставимо на знање да преко наше границе нема преласка, нема менаџмента миграције, усмеравања миграције, то треба зауставити, а илегалан прелазак је кривично дело против којег се мора наступити”, истиче мађарски премијер.

Како наводи, Мађарска се налази у специфичној ситуацији јер је под притиском са две стране – с једне стране сусед Украјина где се води рат и одакле постоји одређени притисак, а с друге стране из Србије мигранти.

Орбан се осврнуо и на дешавања од јуче када су приликом пада ракета на територију Пољске преминули држављани те државе.

„Морамо да изразимо саучешће, сви смо у опасности јер нам се у суседству дешава рат, не погађа нас само економски, већ физички, јер људи су изгинили на самом тлу Пољске. Ако се одвија рат у суседној земљи, ни ми нисмо безбедни”, казао је.

Како додаје, услед јучерашњег бомбардовања прекинут је довод нафте из правца Украјине у Мађарску.

Орбан изражава наду да ће се током данашњег дана то санирати.

„Када сте у опасности ти, твоја држава и твоја економија, морамо да се трудимо да је елиминишемо. Ми желимо мир, желимо да се разговара о миру”, поручио је Орбан.

Поносан да Орбану и Нехамеру покажем Београд на води

Председник Србјие Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер посматрали су са терасе зграде Председништва Београд на води.

“Поносан да пријатељима Виктору Орбану и Карлу Нехамеру покажем Београд на води, пројекат који је позиционирао наш град на мапу престижних европских локација и покренуо грађевинску индустрију”, написао је Вучић на Инстаграм профилу “будућностсрбијеав”.

Уз објаву су постављене и фотографије тројице лидера.

Подели на: