Најновије вести

Вучић после састанка с Хотијем: Отворене две нове теме

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме: Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

 

Вучић је новинарима после нове рунде дијалога Београда и Приштине рекао да је разговарано о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембра на нивоу шефова преговарачких тимова, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је истакао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супротстављени ставови, због чега ће разговори бити компликовани и тешки.

“У сваком случају, нисам незадовољан данашњим састанком”, подвукао је он.

Нагласио је да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

“Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред Скупштину са темом КиМ. Имали смо пре 5-6 месеци то у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо”, рекао је Вучић.

Изјавио је да за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање робе, људи, услуга и капитала.

Вучић је рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такса или тарифа.

“То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питања од суштинског значаја за нашу земљу”, рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи “мини-Шенген”.

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напретку целог региона.

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба који се воде као нестали.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинска страна донети закон о повратку расељених, наводећи да је то било инсистирање српске стране.

Вучић је рекао да по том питању не очекује превелики помак, али да то јесте велико достигнуће у оквиру реалних резултата.

“Не мислим да ће бити толико велико, али ономе ко жели да дочека старост или било шта на свом огњишту, омогући ће му нешто боље услове него што су их имали до данас. Говорим о реалном животу, очекивати чуда то није објективно и није реално”, рекао је Вучић.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Смисао заједничке изјаве – дијалог се наставља под окриљем ЕУ
Објаснио је да је смисао заједничке изјаве која је потписана у Бриселу – да ће се наставити разговори Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и да постигнути договори у Вашингтону могу допринети дијалогу.

Упитан о заједничкој изјави коју су потписали он и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Бриселу, уочи данашње рунде разговора на највишем нивоу, Вучић је рекао да су ту изјаву, како је он разумео, потписали сви заједно, са ЕУ.

“Они су, ваљда, сагледали резултате онога што смо имали у Вашингтону, да ће део тога да користе, да ЕУ наставља да буде фацилитатор дијалога”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Каже да се са ЕУ разговара о свим важним политичким темама.

“Они су сагледали резултате нашег самита у Вашингтону, гледаће да део тога искористе и наставићемо да разговарамо у Бриселу по окриљем ЕУ, то је смисао саопштења”, рекао је Вучић и додао да се саопштење може наћи и на сајту Председништва Србије.

У заједничком саопштењу које је објављено на сајту Председништва се наводи:

“Поводом наставка дијалога између Београда и Приштине под окриљем Европске уније, председник Александар Вучић и премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борељу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

Председник је рекао да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана.

“Не очекујемо онолико новца колико се причало раније. Али очекујемо подршку европских пореских обвезника. Свака помоћ ће додатно подстаћи нашу економску агенду”, рекао је Вучић.

Казао је да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

“Да видимо са колико новца и колико пројеката можемо да рачунамо”, додао је он.

Желимо боље односе са Хрватском, али без инсистирања
Вучић је рекао да је и за Србију и за Хрватску важно да имају боље односе, наводећи да је он спреман да положи цвет на било које место где су страдали Хрвати, јер је то нормално понашање, али истиче да не може да се радује прогону Срба са својих огњишта у Хрватској.

“Мислимо да је важно и да би било добро и за нас и за Хрвате да имамо боље односе, али не могу да се сагласим са вама да треба да се радујем Олуји и прогону 250.000 Срба. Али, да сам сперман да положим цвет на било које место где су били Хрвати, немам никакав проблем са тим и то ћу врло радо да учиним, зато што је то цивилизацијско достигнуће и то је нормално понашање”, рекао је Вучић.

Каже да постоји много тема о којима треба да се разговара, да би се боље међусобно разумели.

“Ако ништа да покажемо жељу да саслушамо једни друге. Мислим да је то услов без којег не можемо да напредујемо. Ништа не тражимо ни од кога само поштовајне које смо спремни и да пружимо”, закључио је Вучић.

Подели на: