Најновије вести

Вучић: Поставио сам само једно питање Куртију

Председник Србије Александар Вучић, који је учествовао на самиту Самита Европска унија – Западни Балкан обратио се јавности.

 

 

Подсећања ради, председник се налази у дводневној посети Словенији, а узео је учешће на самиту на Брду код Крања.

“Оно што је значајно, могли смо да видимо које земље брже проширење, које су скептици. Себе смо представили на добар и пристојан начин. Имао сам мнного разговора и оно што је битно, разговорао сам са Кирјакосом Мицотакисом. Грчка ће наставити да подржава територијални интегритет Србије”, истакао је Вучић медијима.

 

Он се осврнуо и евроинтеграције Србије.

“Постоји перспектива проширења, нису све земље са истим апетитом, али добро разумеју да постоји стратешки интерс за то”, навео је председник Србије.

Он је поновио да без решења за Косово и Метохију нема уласка у Европску унију.

“Причао сам дуго са Макроном, имам позитвно искуство. Датум нису хтели дају, Рама је имао расправу са Радовим и тицало се ко је тражио бугарско држављанство. Макрон је имао неочекивано позитиван говор о евроинтеграцијама Балкана. Носим повољан утисак из разговора са председником (Француске Емануелом) Макроном, који је све шватио из једног мог питања које сам поставио Куртију”, навео је Вучић.

“Наравно да ћемо да наставимо дијалог”
Вучић је после разговора са лидерима ЕУ и са Западног Балкана да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.

“Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на самиту ЕУ-ЗБ на Брду код Крања.

На питање шта је било на самиту са најављеном темом за укидање роминга између ЕУ и ЗБ, Вучић је рекао да није данас разговарао на ту тему са европским комесаром Оливером Вархејиом, већ о европском путу Србије и отварању кластера. Пренео је новинарима да је белгијиски премијер Александар де Кроу говорио о томе како ЕУ највише улаже у земље ЗБ, али да треће земље – Русија, Кина и Турска то много боље презантују од ЕУ.

Вучић је казао да је изразио захвалност ЕУ на огромном новцу и великим инвестицијама и на свему што раде када је реч о помоћи нашој земљи.

“Делимично је у праву, али ако хоћемо да будемо поштени, један део односа нашег мњења према ЕУ је управо због односа према Косову у односу на неке друге земље у региону, и то је сасвим разумљиво”, навео је Вучић.

Каже да су посете Београду Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен биле добре и да су имале добре и позитивне поруке.

“Очекујем пре краја године посету Киријакоса Мицотакиса, као и више евопских лидера да дођу у посету Београду”, казао је Вучић.

Председник Србије се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине и навео да остају да се реше техничка питања, као што су, између осталих, признање диплома.

“Желим да верујем да је будућност Србије у ЕУ, а да нико не може да нам замера што живимо и преживимо. Трећи дан су неки бројеви (коронавируса) у паду, морамо да водимо рачуна о томе како ће деца да нам живе”, навео је Вучић.

На питање новинара у вези са Вашингтонским споразумом, Вучић је истакао да приштинска страна сматра да тај споразум више не важи.

“Ми смо спремни све из Вашингтонског споразума да спроведемо. Једна разлика у споразуму од оного који је потписан јесте однос са Тел Авивом, али то је део наших билатералних односа са том државом”, истакао је он.

Састанак са Пленковићем
Вучић је говорио и о састанку са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, као и о тези да Србија наводно сматра да је хрватски језик само један од назива за српски.

“Реч је о томе како је подела језика извршила САНУ. И у томе није било хрватског језика. Нисам хтео да говорио о томе, ми бисмо желели да Срби имају права каква Хрвати имају у Србији. Уколико смо направили грешку, ми ћемо гледати да то исправимо. Говорили смо о несталим особа и важно је да почнемо да решавамо”

Подели на: