Најновије вести

Вучић разговарао са Меркеловом о сузбијању ковида 19, реформама и економским односима

Председник Србије Александар Вучић разговарао је путем видео-линка са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Председник Вучић и канцеларка Меркел разговарали су о изазововима пандемијске кризе и плановима за сузбијање заразне болести ковид 19, уз посебан акценат на мере ублажавања економских последица пандемије. Саговорници су такође размотрили и билатералне и економске односе, процес придруживања Србије Европској унији и пратеће реформе, као и ситуацију у региону, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике.

 

 

Председник Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел размотрили су у разговору путем видео-линка бројна питања и изазове које је наметнула глобална криза изазвана пандемијом заразне болести ковид 19, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је информисао канцеларку Меркел о пакетима мера које је Србија донела у циљу ублажавања економских последица, али и о свим здравственим, епидемијским и другим напорима које је држава Србија уложила у сузбијању ове болести и санирању последица по здравље становништва.

Саговорници су разменили мишљења и ставове у погледу вакцина, као и о додатним мерама и даљим плановима за очување здравља људи, али и привреде.

Председник Вучић и канцеларка Меркел су изразили задовољство и сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке.

“Економија је јака веза између наше две земље”, истакла је немачка канцеларка и поздравила напредак Србије на пољу економије, као и напоре на европском путу, нагласивши да су дијалог са Приштином и владавина права од кључног значаја.

“Све већи интерес немачких компанија за инвестирање”
Председник Вучић је поновио да немачке компаније које послују у нашој земљи запошљавају више од 67.000 радника и да значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.

“Захвални смо на подршци Немачке српској економији. Немачка је наш највећи трговински партнер чак и у време глобалне кризе изазване пандемијом коронавируса. Све је већи интерес немачких компанија за инвестирање у нашој земљи, а са поносом истичем и чињеницу да ће Србија имати највећи раст у Европи ове године, упркос свим текућим изазовима”, истакао је председник Вучић.

Председник је канцеларки Меркел захвалио и на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ.

Истакао је да су на европском путу Србије реформе у области владавине права од суштинског значаја, те је нагласио да је сарадња са Немачком и институцијама ЕУ добар пут за наставак унапређења ове области.

Меркел: Немачка остаје поуздани партнер Србије на путу реформи
Вучић је, такође, истакао и потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.

У том контексту, председник и канцеларка су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине. Они су се сагласили да је разговор неопходан, као и да је очување мира од кључног значаја за обе стране. Председник Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка овог дијалога, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре.

Савезна канцеларка је поздравила спремност Србије за даљи рад на очувању стабилности региона и поновила да ће Немачка остати поуздан партнер Србије на путу реформи и евроинтеграција.

Вест о разговору председника Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел објављена је и на Инстаграм профилу Будућност Србије уз фотографије Александра Вучића и Ангеле Меркел како разговарају путем видео-линка.

Раније данас објављено је да ће теме тог онлајн састанка бити борба против коронавируса и последице пандемије, дијалог Београда и Приштине, те односи две земље и европске интеграције.

Председник Вучић вечерас ће се обратити јавности путем РТС-а и очекује се да ће изнети и неке од закључака разговора са немачком канцеларком.

Подели на: