Најновије вести

Вучић разговарао са шефом дипломатије Таџикистана

Председник Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова Републике Таџикистан Сироџидина Мухридина, првог шефа дипломатије те земље који посећује Београд и то у години када две земље обележавају двадесетпетогодишњицу успостављања дипломатских односа.

 

Председник Вучић је рекао да је Србија захвална Таџикистану на томе што не признаје једнострано проглашену независност Косова, поштујући територијални интегритет и суверенитет наше земље, саопштено је из Председништва.

“Србија ће чувати везе са пријатељским земљама попут Таџикистана, уз међусобну подршку у различитим међународним форумима. Развијаћемо сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес, и та сарадња ће постајати све важнија за нас”, рекао је Вучић.

Председник Србије је изразио наду да ће интензивирање политичког дијалога убрзати и развој економске сарадње, те је упутио позив председнику Емамолију Рахмону и другим таџикистанским званичницима да посете Србију.

Министар Мухридин је пренео поздраве председника Рахмона, његове најбоље жеље за напредак Србије и позив председнику Вучићу да посети Таџикистан.

Двојица саговорника су се сагласили да могућности за сарадњу постоје у многим областима, као што су пољопривреда, водопривреда, текстилна индустрија, фармација, рударство и енергетика, уз претходно стварање уговорно-правне основе као једног од предуслова за унапређење економске сарадње.

Предложено је да та сарадња буде подстакнута и формирањем Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу.

Министар Мухридин је предложио и јачање веза у области туризма, културе и образовања, ради бољег упознавања двају народа. Имајући то у виду, председник Вучић предложио је да таџикистански студенти користе стипендије из програма “Србија и свет”.

Подели на: