Најновије вести

Вучић са Фајон, Билчиком и Флекенштајном: Помажемо, не доносимо коначно решење

Председник Александар Вучић разговарао је јутрос са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу, посланицима Тањом Фајон, Владимиром Билчиком и бившим послаником Кнутом Флекенштајном, о наставку међустраначког дијалога.

 

Посредници ЕП оценили су досадашњи дијалог као веома конструктиван и обавестили председника о будућим корацима.

Вучић је истакао да су рационални и прагматични предлози који би унапредили изборне услове добродошли и да суштина разговора јесте да се чују сугестије свих страна, без условљавања, како би се на адекватан и конструктиван начин створила атмосфера поверења уз озбиљан и одговоран приступ свих политичких актера, саопштила је прес служба председника.

“Ово је друга фаза дијалога. Ми ћемо дати свој пун допринос његовом успеху и спремни смо да будемо укључени колико год је потребно. Немамо никакве рокове, дијалог се одржава од 2019. године, али желимо да постигнемо резултате на време, пре избора најављених за 2022”, рекао је Билчик.

Саговорници су истакли да је важно да дијалог буде искоришћен за боље разумевање постојеће ситуације, нагласивши да нема никаквих спремних решења, али да је могућ конструктиван дијалог који би могао да доведе до значајних резултата.

Посредници Европског парламента за међустраначки дијалог, који су данас започели дводневну посету Србији и другу фазу дијалога о изборним условима, истичу да разговори треба да помогну реформске процесе у Србији, да не доносе готова решења већ да помажу да се створи простор за то, а да је политичко власништво и одговорност за ишод дијалога на плећима политичких снага у Србији.

“Ако је неко имао сумње у посвећеност ЕП европској будућности Србије, немојте више сумњати”, поручују у ауторском тексту “Блицу” садашњи и бивши посланици ЕП Владимир Билчик, Тања Фајон, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.

Напомињу да је ЕП због пандемије ковида-19 замрзао све своје мисије у земље ван ЕУ у 2020. и да после 18 месеци прва званична мисија коју је одобрио председник ЕП не иде у Вашингтон или Пекинг већ у Београд.

Како се наводи, то је веома снажан политички сигнал који истиче посвећеност ЕП и посредника у међустраначком дијалогу у Србији.

Европарламентарци наводе да су много уложили у тај дијалог који треба да помогне реформске процесе у Србији и изражавају очекивање да ће се сви који су позвани одазвати позиву и да ће се укључити у дијалог.

Међустраначки дијалог, како истичу, обезбеђује платформу политичким партијама, покретима и актерима да се ангажују под једнаким условима без обзира на то колико су мали или велики.

“Седење за столом није само по себи циљ. Ми смо много амбициознији од тога. Желимо да обезбедимо политички простор који може да омогне да се постигне консензус око одређених нерешених питања пред наредне изборе у Србији”, стоји у тексту.

Додаје се да су извештај ЕК о Србиј за 2019-20. и резолуција ЕП о Србији јасно истакли да је од суштинске важности за европски пут Србије да владајућа већина и опозиција, свака у својој улози , међусобно разговарају о најважнијим политичким питањима.

“Међустаранчки дијалог је тако директни повезан са стратешким избором Србије”, наводе у тексту.

Европски посредници напомињу да међустраначки дијалог није без изазова и да не потцењују тешкоће да се политички опоненти окупе за једним столом.

Како кажу, остало је још много да се уради како би се ојачало поверење међу политичким снагама, али да верују да суштинска унапређења изборног процеса и медијског амбијента треба да се постигну у наредним месецима.

рема предлогу програма који су странке добиле, а у који је Тањуг имао увид, дијалог ће почети данас у 10.30 часова и трајаће до 18.30, а разговараће се о потреби да се обезбеди непристрасно представљање политичких актера у медијима.

Посебно ће, у вези са тим, бити речи о јавним сервисима. Разговори о медијима биће настављени и другог дана, у суботу, 10. јула, од девет сати.

Тог дана планирана је и конференција за новинаре у 12.30, на којој би требало да се обрате представници Скупштине Србије и Европског парламента.

Посредници ЕП у међустраначком дијалогу у Србији, Владимир Билчик, Тања Фајон, Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, до сада су, због рестрикција путовања изазваних пандемијом Ковида-19, одржали 15 онлајн консултација са политичким странкама и другим заинтересованима за дијалог, у циљу поправљања изборних услова пред предстојеће изборе који би у Србији требало да буду одржани у пролеће 2022. године.

Сада долазе у Београд и састанком са представницима странака требало би и званично да почне друга фаза међустраначког дијалога.

Данас ће бити одржан и састанак радне групе за међустраначки дијалог без присуства странаца, на којем ће бити речи о питању законодавства у вези са листама националних мањина, а требало би да се разговара и са уредницима телевизија са националном фреквенцом и штампаних медија.

Подели на: