Најновије вести

Вучић: У Декларацији Самита у Тирани на захтев Србије се не помињу санкције Русији

У Тирани се одржава први Самит Украјина–Југоисточна Европа. Председник Србије Александар Вучић изјавио је након учешћа на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да се у усаглашеној Декларацији на захтев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.

 

 

Пленковић: Хрватска спремна да помогне Украјини у деминирању
Хрватска је спремна да помогне Украјини када је у питању деминирање и процесуирање ратних злочина, рекао је у Тирани хрватски премијер Андреј Пленковић.

“Ми смо итекако заинтересовани да хрватске компаније, које производе најмодерније машине за деминирање, буду међу водећим актерима. Мислим да имамо компаније које су водеће у свету”, рекао је Пленковић новинарима након самита, преноси Хина.

Ердоган: На Балкану заживео дух солидарности
Турска је спремна да поново буде домаћин преговора Русије и Украјине у Истанбулу, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган и истакао да треба пружити шансу дипломатији.

“Спремни смо да поново будемо домаћини мировних преговора у Истанбулу, који су претходно одржани у овом граду”, рекао је Ердоган у видео поруци учесницима самита Југоисточна Европа-Украјина у Тирани.

Истакао је да се дипломатији и дијалогу мора дати шанса да би се рат завршио праведним и одрживим миром, а за постизање овог циља изузетно је важно користити све “врсте дипломатских канала на највишем нивоу”.

Ердоган је навео да је неопходан заједнички рад на дефинисању општих параметара мира.

“С тим у вези, ми, у принципу, подржавамо мировни план Зеленског у десет тачака”, рекао је Ердоган.

“Спремни смо да поново успоставимо преговарачки сто који смо раније успоставили у Истанбулу с циљем изградње мира. Овом приликом се надам да ће се дух солидарности који је зажевио на нашем заједничком географском подручју, Балкану, кроз процес сарадње земаља југоисточне Европе, проширити и на наше оближње географско подручје”, рекао је Ердоган.

Вучић: Украјина је пријатељ Србије, није признала независност тзв. Косова
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Украјина пријатељ Србије и да, оно што је најважније, није признала независност тзв. Косова.

У изјави новинарима у Тирани, где учествује на Самиту Украјина – Југоисточна Европа, Вучић је рекао да се Србија држи скупштинских декларација и ставова Савета за националну безбедност, а да Украјини данас није лако и да ми не можемо ништа да јој замеримо.

“Не заборавите зашто је важно, на страну што су то наши словенски пријатељи, ви морате да имате у виду – Украјина нигде није признала Косово. Рекао сам у свом излагању да је Украјина једна од ретких земаља која може да говори о територијалном интегритету, јер она није газила нечији туђи територијални интегритет, као већина других, а данас су им пуна уста тога”, рекао је Вучић.

Додао је да је чак је и председница тзв. Косова Вјоса Османи пред Ројтерсовим камерама рекла како се залаже за очување територијалног интегритета. Онда се ви питате да ли је могуће да таква врста дволичја и лицемерја без преседана постоји”, поручио је Вучић.

Нагласио је да је веома важно да имамо добре односе са Украјином.

“Она није признала Косово и не заборавите, евентуално другачија одлука Украјине, утицала би веома озбиљно на најмање две европске земље, тако да верујем да ћемо наставити да градимо пријатељске односе са Украјином, али поштујући одлуку Савета за националну безбедност истрајати у политици пријатељства са другим актерима са истока Европе, укључујући Руску Федерацију”, рекао је Вучић.

Сутра главна тема на Регионалном самиту у Тирани – јединствено тржиште
Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутра на Регионалном самиту о плану раста и конвергенције главне теме бити оне које су од животног значаја за Западни Балкан, као што је јединствено тржиште.

“Имаћемо времена да о томе говоримо, имам мишљење да су то животно значајне теме за нас, то су оне о којима сам говорио – јединствено тржиште, ту имамо проблеме, људи мисле да је то лако, међутим, има ту проблема, јер траже од нас да престанемо са субвенцијама за довођење страних директних инвестиција од 2027”, рекао је Вучић.

Додао је да је то за нас једна веома тешка тема, као и да ће се разговарати о другим темама, попут реформи, јединственог платног промета и другим, попут јавних набавки и односа Србије према Кини.

“И сад и ту преговарамо, они то траже одмах, а ми то тражимо пре уласка у Европску унију, ни они не знају када ће да буде, а камоли ми, тако да гледамо сви све, они гледају како да они добију што је могуће више, ми гледамо како да добијемо што више, а да изгубимо што мање. Биће интересантно, али то су велики циљеви за нас. То што радимо сад са Европском унијом је одлично за нас и одлично за њих”, навео је Вучић.

Вучић: У Декларацији Самита се на захтев Србије не помињу санкције Русији
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Тирани, након учешћа на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да се у усаглашеној Декларацији на захтев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.

“Имали смо састанак уз Ердогана и Мицотакиса у видео-формату, као и председника Зеленског и председнице Молдавије и Пленковића и нас пет плус један са Западног Балкана, такође смо говорили цео дан јуче и ноћ и јутрос, до малопре трајали су разговори око те декларације, коју су Европљани и Украјинци састављали”, рекао је Вучић.

Нагласио је да оно што није било фер јесте захтев Вјосе Османи, како је рекао, упркос томе што су се пре сат и по договорили у потпуности и били су прихваћени предлози српске стране да се избаци тачка 11 о санкцијама Русији и да се избаци део о малигном утицају Русије.

“Јер сам ја рекао ако то тако доживљава већи број вас, онда да убацимо још неке које ми доживљавамо са малигним утицајем и они су то онда избацили, што је за нас било од највећег значаја да се избаци формулација – наша држава и наша земља. То су имали у четири или пет тачака, па је остало у тачкама шест и седам, а онда су избацили и одатле. И ја сам рекао да, упркос жељи да одржимо међународно право и украјинске пријатеље, ми то не можемо да прихватимо”, навео је Вучић.

Додао је да би требало тако да буде ако се нешто друго не деси сада.

“Али немогуће је, пошто смо обавештени да је прихваћено, то је сада декларација са милион уобичајених ствари о руском нападу на Украјину, али нема санкција и не помињу се санкције, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај ако се не варам”, рекао је Вучић.

На крају самита биће усвојена Декларација о Самиту Украјина – Југоисточна Европа.

Вучић: Само дијалог и дипломатска решења могу довести до мира
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, у обраћању на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да верује да само конструктивни дијалог и дипломатска решења могу довести до мира.

“Република Србија ће, као и до сада, наставити да пружа, у оквиру својих могућности, хуманитарну помоћ угроженом становништву Украјине, остајући посвећена поштовању међународног хуманитарног права”, објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу будуцнустсрбијеав.

Пендаровски: Усаглашена заједничка декларација, помоћи ћемо Украјини
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да је на Самиту у Тирани усаглашена заједничка декларација у којој је потврђена стална подршка Украјини.

У изјави новинарима, Пендаровски је рекао да је декларација усклађена тако што су сви предлози и амандмани учесника самита испоштовани.

“На Балкану је веома ретко да постоји потпуни консензус о било ком питању. А посебно зато што овде на самиту имамо учеснике који имају мало другачије ставове од земаља чланица НАТО-а, а нису чак ни чланице НАТО-а, а нису ни чланице Европске уније. То је успех за тим који је радио на тој декларацији и за људе који доприносе земљама учесницама”, поручио је Пендаровски.

Како је рекао, главно опредељење у декларацији, а то је речено и на затвореној седници, било је да морамо поново да потврдимо свој став да је потребна стална подршка Украјини.

Истакао је да су се сви сложили да Русија својом инвазијом крши Повељу Организације Уједињених нација.

“Помоћи ћемо Украјини колико ко може у оквиру својих националних капацитета. Неко са хуманитарном помоћи, неко са војном подршком. У неким земљама постоји и обука украјинских војника, али да сада не причамо превише детаља у јавности. Македонија је једна од земаља која доприноси на такав начин”, поручио је председник Северне Македоније.

Рама: Украјина није изабрала рат, почаствован сам доласком Зеленског у Тирану
Албански премијер Еди Рама истакао је да је Албанија “дубоко почаствована” што је украјински председник Володимир Зеленски допутовао у Тирану.

“То је рат који није изабрала Украјина, нити светска заједница, он је настао из старог империјалистичког сна”, рекао је Рама.

Истакао је да је присуство Зеленског у Тирани знак да “Путин није угушио вољу украјинског народа да буде слободан”.

“Путин је желео да Украјину збрише с мапе за неколико дана, али она је данас присутнија више него икада пре”, рекао је Рама.

Зеленски предложио да Украјина и балканске земље заједно производе муницију
Украјински председник Володимир Зеленски предложио је на Самиту у Тирани да се оформи посебан форум за одбрамбену индустрију између Украјине и земаља Балкана и изнео предлог о заједничкој производњи муниције.

“Поносни смо што у Украјини послује око 500 одбрамбених компанија, али то није довољно да победимо Путина. Видимо проблеме у снабдевању муницијом и заинтересовани смо да заједнички производимо муницију са вама”, рекао је Зеленски, додајући да безбедносни напори Украјине и балканских земаља треба да се ојачају.

Указао је да Украјина и балканске земље заслужују да буду део европске и евроатлантске заједнице.

“Сматрамо да поштовање сваког народа и право на безбедност треба да буду универзални принципи. До тога се може доћи кроз сарадњу. Сматрамо да свака земља у Европи која одржава принципе европске заједнице и жели да постане чланица, заслужује пуноправно чланство у ЕУ”, рекао је Зеленски.

Зеленски се током свог обраћања захвалио домаћину Самита, албанском премијеру Едију Рами на подршци Албаније Кијеву.

“Захваљујем премијеру Рами на личној подршци, као и на подршци целе земље. Ценим гостопримство и прилику да разговарамо о томе како да оснажимо целу Европу. Сада се одређује пут којим ће Европа ићи у наредним генерацијама”, рекао је Зеленски и додао да је “за све слободне земље важно да режим руског председника Владимира Путина изгуби”.

Вучић: Преда мном у Тирани веома важне теме и разговор са Зеленским
Председник Србије Александар Вучић рекао је у Тирани, где борави на Самиту Украјина – Југоисточна Европа и Регионалном самиту о плану раста и конвергенције, да су данас и сутра пред њим веома важне теме као и разговор са председником Украјине Володимиром Зеленским.

“Напоран дан је пред нама. Требало би да разговарамо сутра и о програму раста и о јединственом европском тржишту.

Данас разговарамо и са председником Зеленским. За нас веома важне и не увек лаке теме, тако да наравно нису ствари тако једноставне као што понекад изгледају”, рекао је Вучић новинарима приликом доласка.

На питање новинара како протиче усаглашавање текста декларације, Вучић је навео да постоји више предлога и да је усаглашавање трајало целу ноћ.

“Видећемо, али ја једино што могу да кажем је да ћу се држати начела и принципа које је Савет за националну безбедност Србије усвојио пре две године”, закључио је Вучић.

Вучић стигао на Самит у Тирани, дочекали га Зеленски и Рама
Председник Србије Александар Вучић стигао је на Самит Украјина – Југоисточна Европ,а где су га сачекали премијер Албаније Еди Рама и председник Украјине Володимир Зеленски.

Према објављеном дневном реду Самита, очекује се да ће Рама и Зеленски одржати уводне говоре, а потом и састанак иза затворених врата. Самит ће бити закључен њиховом заједничком конференцијом за новинаре.

У престоници Албаније су поводом Самита окачене заставе Украјине на централним улицама, а на самом платоу Конгресне палате постављен је натпис ”Самит Украјина – Југоисточна Европа”.

Како сазнаје Тањуг, на Самиту се очекује и присуство председнице Молдавије Маје Санду, председника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и председнице Савета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто.

Званични пријем почеће сутра у 11 сати у Конгресној палати, а домаћин Самита је премијер Албаније Еди Рама. На позив Раме, очекује се присуство председника Украјине Володимира Зеленског, коме ће ово бити прва посета Албанији. Очекује се да ће се разговарати о рату у Украјини и његовим последицама.

Самит се одржава под високим мерама безбедности, а на одржавању реда и безбедности скупа биће ангажовано више од 1.600 припадника полицијских снага. Дан касније, у четвртак, у Конгресној палати се одржава Регионални самит о плану раста и конвергенције, на којем ће се разговарати о евроинтеграцијама региона и спровођењу Плана раста за Западни Балкан.

Шта предвиђа План раста за Западни Балкан
Предвиђено је да се одрже две пленарне сесије, које су посвећене постепеном увођењу јединственог тржишта и спровођењу Плана раста. Самиту ће присуствовати и комесар Европске уније за проширење и суседство Оливер Вархељи.

План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратна средства, четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социо-економско усклађивање.

План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Лидери Западног Балкана су о Плану раста у јануару у Скопљу разговарали са званичницима ЕУ и САД, када је одржан сусрет “Западни Балкан и ЕУ”.

Подели на: