Најновије вести

Вучић у Скопљу: Србија отворена за све идеје поводом заједничког регионалног тржишта

У Скопљу је одржан самит “Западни Балкан и Европска унија”, коме је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Потписана су два протокола – Протокол о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и Протокол о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана.

 

 

Потписана два протокола који омогућавају слободно тржиште рада земаља Отвореног Балкана
У Скопљу су у овкиру иницијативе Отворени Балкан потписана два протокола који ће омогућити успостављање слободног тржишта рада за земаље Отвореног Балкана, у Србији, Северној Македонији и Албанији.

Потписан је Протокол о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и Протокол о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана.

Споразуме је у име српске стране потписао држвни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић, а испред Албаније и Северне Македоније представници надлежних министарстава.

Председник Александар Вучић је изјавио данас пре потписивања да ће ти протоколи омогућити да од 1. марта ступи на снагу потпуно слободно тржиште рада земаља Отвореног Балкана.

Вучић: Од 1. марта би требало да ступи на снагу слободно тржиште рада Отвореног Балкана
Председник Александар Вучић рекао је да би од 1. марта на снагу требало да ступи потпуно слободно тржиште рада земаља Отвореног Балкана.

Указао је да ће у данас у 14 сати бити потписана два проткола која су од изузетног значаја.

“И то смо месецима чекали, што значи да би од 1. марта коначно требало да ступи на снагу оно о чему смо говорили, а то је потпуно слободно тржиште рада у земљама Отвореног Балкана – Србији, Северној Македонији и Албанији. То је велика и важна вест и мислим да ће у многоме да допринесе стварању бољег пословног амбијента и за домаће и за стране компаније, превазилажењу проблема са недостајућом радном снагом”, рекао је Вучић.

Кришто: БиХ очекује хитно отватање преговора са ЕУ
Босна и Херцеговина очекује хитно отварање преговора са Европском унијом, рекла је председавајућа Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто која се путем видео-линка обратила учесницима састанка у Скопљу.

“Чињеница да имамо овако висок степен усаглашености па чак и консензуса када је у питању надоградања и имплементација новог плана раста Западног Балкана је додатно охрабрење и подстицај за све нас на додатни рад” , нагласила је Кришто.

Додала је да будућност региона Западног Балкана примарно зависи од спремности да се настави сарадња “која ће омогућити да проналазимо компромисе за трајна и одржива решења”.

Спајић: План раста ЕУ за Западни Балкан велика шанса за регион
Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је да је план Европске уније о брзом развоју Западног Балкана велика шанса за цео регион, посебно за привлачење страних инвеститора.

На панел дискусији на самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Скопљу, Спајић је рекао да је боравио у Давасу и да је разговарао са 52 инвеститора из Европе.

Како је рекао, они су му рекли да им је доста лепих политичких порука, већ да желе да виде да новац из ЕУ долази у регион.

“Они желе да виде прави развој региона и желе да виде више ангажовања ЕУ. И мислим да је план раста ЕУ И то је заиста велика прилика за све нас. Мислим да је план раста ЕУ велики сигнал”, поручио је Спајић.

Нагласио је да би циљ целог региона требало да буде да својим грађанима обезбеде просек стандарда у ЕУ.

О’Брајен: Иницијативе на корист грађанима
Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен рекао је да ће се на овом скупу, поред осталог, одлучивати о конретним иницијативама од којих би корист имали грађани овог региона и предузетници.

О‘Брајен је истакао стварање јединствене европске платне зоне што би донело уштеду од око пет одсто сваки пут када се обавља трансфер новца у региону и изван њега и такозваних ‘зелених коридора’ – термин који се односи на приоритетне путеве за превоз важних роба.

О’Брајен је подсетио да су недавна истраживања показала да камиони проводе више од 80 одсто свог времена чекајући на граничним прелазима широм Западног Балкана. “Немогуће је тако водити посао који зависи од прелазака преко граница. Увођење зелених коридора омогућило би земљама региона да лако функционише промет радне снаге и предузентиштва не само овде, већ и у Европи. То би довело и до смањења трошкова”, навео је О’Брајен.

Најавио је да би данас требало да се ради на развоју механизма примене, односно да се избегну стални одласци у Брисел.

Генерални директор за суседство и преговоре о проширењу ЕУ Герт Јан Копман рекао је да је План раста убрзао процес трансформације тржишта у региону и убрзао кретање региона ка ЕУ и самим тим значајно подстакао процес приступања ЕУ. Додао је да је међусобна интеграција кључна, с обзиром на величину појединачних привреда, како би се обезбедила максимална економска корист.

Ковачевски: Заједничко регионално тржиште од виталног значаја
Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да План раста за Западни Балкан представља моћни симбол посвећености ЕУ реформама широм Западног Балкана и одлучну жељу за трансформацијом и усаглашавањем регионалне економије стандардима ЕУ.

“Ова посвећеност није само декларациона, већ се огледа кроз грантове и повољне кредите. Помоћу Плана раста земље Западног Балкана спровешће фундаменталне реформе и створити снажне везе кроз регионална тржишта. У овом процесу приступ финансијској помоћи је кључни елемент”, рекао је Ковачевски на панел дискусији лидера региона у Скопљу.

Додао је да стратегија двојне интеграције не само да убрзава процес приступања Европској унији, већ доноси и непосредне користи региону у виду повећања трговине и инвестиција, побољшане конкурентност и регионалне повезаности.

Како је нагласио, успостављање заједничког регионалног тржишта је од виталног значаја из два кључна разлога.

“Прво, оно игра кључну улогу у ослобађању економског потенцијала региона, отварајући врата за локална предузећа и раднике, и чинећи га привлачнијим за европске инвеститоре. Друго, ово тржиште делује као одскочна даска ка јединственом тржишту Европске уније прихватањем и применом стандарда Европске уније”, рекао је Ковачевски.

Рама: Да се умрежимо пре уласка у ЕУ
Премијер Албаније Еди Рама рекао је да Западни Балкан не треба да чека да уђе у Европску унију, већ да би требало пре тога сви у региону да се међусобно повежу.

Рама је на скупу “Западни Балкан – Европска унија” у Скопљу рекао да је процес интеграција веома дугачак и да је велики јаз између онога што добијају земље чланице ЕУ и шта добија регион у процесу евроинтеграција.

“Једна од наших суседних земаља, да кажете, која је део ЕУ, добије од ЕУ сваке године 4.000 по становнику. Из ЕУ, из буџета, а ми овде добијамо 123 евра по становнику. То је јаз”, рекао је Рама и додао да се ради и о другачијем начину гледања на регион и другачијем разумевању региона од стране ЕУ.

Према његовим речима, то је велики изазов, поготово за регион који тежи да постане део фамилије. Рама је поменуо и Берлински процес за који је рекао да се он дешава само једном годишње, у једном дану, али да је битан и други дан и сви наредни до наредног скупа.

Како је нагласио, зато је покренут Отворени Балкан, да би се бавио дневним политикама. “Циљ су били добици не само у региону, већ и у Европи. Али у ствари, оно што смо урадили, покушали смо да прогурамо агенду споразума који је део овог плана раста и јединственог тржишта”, истакао је Рама.

Премијер Албаније предложио је две ствари – да се формира политички круг и да се одржавају редовни састанци и техничку координацију.

“Иако смо данас веома одушевљени, ми смо и даље Балканци, знате, и ако не дођете и не спојите нас, спремни смо да поново забрљамо. Друго је техничка координација. Веома је важно да министри интеграција земаља региона добију јасну поруку од руководства (ЕУ)”, рекао је Рама.

Вучић: Србија отворена за све идеје поводом заједничког регионалног тржишта
Председник Александар Вучић изјавио је на скупу “Западни Балкан и ЕУ” да је веома важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за Западни Балкан, и поручио да ће када је реч о заједничком регионалном Србија ће бити отворена за све идеје и спремна да их реализује.

“За нас су важније зелене траке од јединствене европске платне зоне, што је такође важно. Не занемарујем нити потцењујем значај СЕПА, али су за нас зелене траке од највеће важности. То ће бити од велике користи у стварању бољег пословног окружења за све нас, за наше људе али и за све остале који би желели да улажу у овај регион”, рекао је Вучић на састанку о еврпоском Плану раста за Западни Балкан.

Када је реч о заједничком регионалном тржишту, Вучић је истакао да ће Србија бити потпуно отворена за све идеје и спремна да их реализује.

“Имам велику молбу за све вас из регионалних организација и из Европске уније да нам помогнете у неким питањима, јер ћемо морати да решимо неке тешке проблеме са којима ћемо се суочити. Морамо да се ускладимо када је реч о економским мерама, политици субвенција и свему осталом, пре него што уђемо у ЕУ”, рекао је председник Србије.

Што значи, како је додао, да “ако постоје неке мере које су државе или ентитети већ предузели, рецимо, ако желимо да подстакнемо компаније које улажу у Србију, не можемо се обавезати да ће та подршка стати пре 2025. или 2026. јер не знамо да ли ћемо бити део Европске уније или већ знамо да нећемо бити део ЕУ”, рекао је Вучић.

Нагласио је да у годинама не можемо себи да пуцамо у ногу када је о томе реч и да су то питања која ћемо морати да решимо.

Панел дискусијом почео самит у Скопљу
Панел дискусијом лидера региона у Скопљу почео скуп је “Западни Балкан и ЕУ”.

Дискусији присуствују премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, председник Србије Александар Вуцић, премијер Црне Горе Милојко Спајић, премијер Албаније Еди Рама, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Састанку присуствује и генерални директор Директората ЕК за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен.

Путем видео-линка присутнима ће се обратити и председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто.

Џејмс О’Брајен: Лепо је вратити се у Скопље
“Лепо је вратити се у Скопље. Овде сам први пут дошао као амерички званичник 1996. Задовољство је бити овде и видети Северну Македонију као домаћина. То су наши савезници и радимо са овом владом на важној иницијативи последњих дана”, каже помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен.

Курти: Приштини је место у ЕУ
Аљбин Курти је поручио да је место региона и Приштине у Европској унији.

Навео је да Приштина успешно спроводи реформе и да ће их представити данас, као и приоритете у јавној администрацији, зеленој агенди и инфраструктури.

Захвалио је европским и америчким званичницима на подршци. Рекао је да је ЕУ “пут и нада Приштине.”

Рама: Ово је велика шанса коју морамо да зграбимо заједно
“Ово је веома важан састанак. Овде смо да усагласимо мишљења са представницима ЕУ и америчке администрације о важним корацима које треба да предузмемо у приближавању ЕУ. Рад на плану раста о стварању заједничког тржишта је јако важан. То је за сада било омогућено само државама које су чланице и зато је ово велика шанса коју морамо да зграбимо заједно”, каже Еди Рама, премијер Албаније.

Шта год радимо у наредних неколико месеци, указује Рама, одредиће пут наших земаља у будућности.

Вучић најавио састанке за напредак региона
Председник Србије Александар Вучић поздравио је, како је рекао, браћу Македонце у пријатељској Северној Македонији. Најавио је важне састанке за напредак целог региона.

“Разговарали смо синоћ о плану раста. О две важне ствари – заједничко европско тржиште и оно што је за нас битно, зелене линије за камионе који треба да имају слободан пролаз у ЕУ, да олакшамо нашу трговину. Ми смо добар део урадили у оквиру земаља Западног Балкана и надам се скором потписивању протокола о слободном приступу тржишту радне снаге у Србији, Албанији и Северној Македонији”, рекао је Вучић

Како је додао, други део се тиче плана раста. “Синоћ смо дуго разговарали о реформама које треба да предузмемо да добијемо новац.”

“Ми смо представили свој план за наредне три године, то се поклапа са ЕУ. Урадићемо све да што пре приступимо новцу и надамо се резултатима. На састанцима ћемо разговарати о економији, не о политичким питањима, то је услов за напредак у региону”, рекао је Вучић.

Ковачевски: Предстоје реформе које ће омогућити приступ европском новцу
Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски захвалио је учесницима што дошли на скуп чији је домаћин.

“Задовољство што су наша влада и држава домаћини састанка лидера Западног Балкана заједно са представницима ЕУ и САД. Хвала и представницима међународних институција и регионалних организација. Разговараћемо о плану ЕУ за раст Западног Балкана. То смо већ почели синоћ на неформалној вечери”, рекао је Ковачевски.

Данас ћемо усвојити заједничку декларацију, рекао је Ковачевски и додао да предстоје реформе које ће омогућити приступ европском новцу.

Реч је о шест милијарди евра – две милијарде бесповратног новца и четири милијарде повољних зајмова за државе региона.

Председник Александар Вучић учествовао је на Самиту “Западни Балкан и Европска унија” у Скопљу.

Домаћин скупа био је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, а осим председника Србије, присуствововали су и премијер Албаније Еди Рама, премијер Црне Горе Милојко Спајић, министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

У Скопљу се говорило о резултатима које су постигле државе Западног Балкана и предусловима које су испуниле како би могле да троше европски новац.

Скупу је присуствовао и помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен, али и представници међународних финансијских институција.

Ту су били и представници регионалних иницијатива, попут Цефте, јер је најављено формирање заједничког тржишта Западног Балкана, што је један од предуслова за чланство у Европској унији.

Подели на: