Најновије вести

Вучић: Важно је да разговарамо отворено, па макар се и свађали; Ламбрехт: Битно је да влада стабилност на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије, након састанка са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт, да ће Србија чувати мир и стабилност и да је пружио гаранције да ће се Србија тако и понашати. Важно је да разговарамо отворено, па макар се и свађали, навео је Вучић коментаришући разговоре између Београда и Приштине. Немачка је поуздан партнер Србије када је реч о процесу приступања ЕУ, ми то подржавамо и веома нам је важно да влада стабилност на Западном Балкану, поручила је немачка министарка.

 

 

Председник Вучић рекао је после састанка са немачком министарком одбране, која борави у посети Београду, да су имали садржајне, отворене и искрене разговоре.

Вучић је подсетио да се вратио из Берлина где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо ЕУ.

“Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања ЕУ и то су добри и важни сигнали за нашу земљу”, истакао је Вучић.

Истакао је да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

“Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра”, објаснио је Вучић додајући да су то велике и важне вести за Србију.

Пренео је да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Пружио је, како је пренео, све личне и државне гаранције да Србија то чинити. Казао је да није користио прилику да говори лоше о другима у региону, јер то Србија то не ради.

“Ко је колико говорио истину моћи ће да се види у наредних шест месеци, па ће бити јасно ко се служио неистинама”, подвукао је.

Председник је рекао да постоји велики простор за војно-техничко развојну сарадњу.

Указао је на то да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

“Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије”, истакао је Вучић.

Казао је да је са Ламбрехтовом разговарао и о преговорима са Приштином.

“Захвалио сам Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали боље је разговарати него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будућности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну”, истакао је Вучић.

Подсетио је да ће се сутра у 18 часова обратити грађанима Србије.

Ламбрехт: Веома је важно да влада стабилност на Западном Балкану
Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт је захвалила председнику Вучићу на конструктивним, отвореним и искреним разговорима.

“Било је важно да смо водили овај разговор и о нашој сарадњи у области одбрамбене политике. Надам се да ћемо и у будућности радити у том духу поверења на пример када је реч о обуци или о спровођењу иницијатива за опремање војске”, додала је Ламбрехтова.

Истиче да је данашњи састанак обављен у тешким временима која су изазов за све.

“Хвала вам што се издвојили време да разговарате са мном након разговора у Берлину и да сте ми дали ту могућност”, додала је она.

“Ми доживљавамо рат усред Европе који није био замислив ни за кога од нас, поготову овде у региону где сви људи знају шта то значи, те страхоте и какве последице то има. Али овај рат показује такође колико је важно да ми који делимо исте вредности да се залажемо за те вредности, да их појаснимо и да појаснимо да смо спремни да сносимо последице за то. Ове вредности су мир, слобода и територијални интегритет. То је нешто нам је заједничко и то је нешто што смо нагласили и у данашњем разговору”, нагласила је немачка министарка.

“Стога смо ми као Немачка јасно поздравили да се Србија јасно позиционирала у односу на ове вредности када је реч о ставу у УН, јер су то вредности које су важне и када говоримо о приступању Србије и других земаља Европској унији”, каже Ламбрехтова.

Истиче да је Немачка поуздан партнер Србије када је реч о процесу приступања ЕУ.

“Ми то подржавамо и нама је веома важно да влада стабилност овде на Западном Балкану, то подржавамо, али смо и искрен и отворен партнер и тако смо разговарали. То подразумева и да се јасно артикулише шта један очекује од другог на том путу. Наша је жеља и нада да ће процес нормализације односа Београда и Приштине добити нови замах”, додала је.

Навела је и да је задовољна што је чула јасну изјаву о томе да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине.

“То је важно за БиХ, да се може поуздати у то, и у то да све тежње за стабилност у тој земљи имају подршку”, рекла је Ламбрехт.

Истакла је да је све то предуслов да регион може да се развија на миран начин.

Вучић се са немачком министарком одбране састао одмах по повратку из Берлина где је разговарао са канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок.

Подели на: