Најновије вести

Вучић за РТС: Следеће недеље могуће укидање ванредног стања

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да од болести и одлуке лекара зависи када ћемо се вратити нормалнијем животу. Истакао је да не искључује могућност да се у току следеће недеље укине ванредно стање и да после тога не буде полицијског часа. Обелоданио је и који ће бити предлог мера за 1. мај, истичући да полицијски час почиње у четвртак од 18 и да ће трајати до суботе у 5. У суботу и недељу забрана кретања од 18 до 5 ујутру.

 

Александар Вучић је у специјалној емисији “Око” рекао да је у почетку владао велики страх код људи, а када преживе, нико неће да призна да смо имали добре мере, него се то подразумева.

“За све оно што нам недостаје, покушавамо да нађемо кривце. Разумем нестрпљење, али нестрпљење нам није савезник”, рекао је Вучић и навео да су нпр. у Немачкој људи дисциплинованији.

Истиче да се од понедељка додатно отвара земља и да је суштина да каже људима да је трајала борба за живот Србије, за старије људе.

“Мислим да смо велики посао направили”, рекао је председник.

Рекао је да многи у Србији нису видели како изгледа права криза, као што је било у неким земљама.

Вучић је навео да није било туче у продавницама и несташица, и да је добар посао направљен.

Поменуо је производњу хипохлорита, алкохола, квасца и набавку респиратора. Како је истакао, навабљено је више од 1.000 клиничких респиратора.

Рекао је да у овом тренутку у земљи имамо 675 нових клиничких респиратора који нису пре постојали и још 375 у нашим магацинима у Кини.

Истиче да је спасена будућност система, не само због ковида 19 већ и за све друге болеснике.

“Радили смо вредно, говорим обичним људима да знају да нико није садиста и нико није желео да мучи људе. Желели смо да сачувамо земљу и наше родитеље и у томе смо у највећој мери и успели”, рекао је председник.

Навео је да су у последња три дана резултати били добри и да је погледао извештаје од данас, који говоре да ће и сутра проценат заражених у односу на број тестираних бити око четири одсто.

Вучић је истакао да су мере припремљене једногласно на предлог стручњака и лекара.

Какве ће бити мере за 1. мај
Говорећи о мерама за првомајске празнике, рекао је да сви знају како би решавали тај проблем и да су сви постали стручњаци за коронавирус као што су стручњаци за политику и фудбал.

Рекао је да су он и премијерка и вечерас разговарали с лекарима и да ће сутра изаћи са предлогом мера.

“Очекујте турбуленције у Приштини”
На питање о Космету, председник је рекао да би желео да се успостави апсолутно слободан проток људи, робе, капитала и услуга. Истиче да је то од пресудног значаја за Београд и Приштину.
“Биће много проблема око свега и ништа неће бити лако. Очекујте велике потресе у Приштини, пошто је тамо легитимитет на клацкалици”, рекао је председник.

Како је рекао, ако је ситуација стабилнија, онда Београд има партнера за разговор, а ако је нестабилна, онда ће лидери тамо да се утркују ко ће више пута да понови да је Србије учинила геноцид и друге ствари.

Зато се не радује никаквом неуспеху и турбуленцијама у Приштини.

Предлог ће бити да у четвртак у 18.00 почне забрана кретања која ће трајати до суботе у 5.00. Наводи да се жели на тај начин постићи одржање броја заражених испод пет одсто.

Додаје да ће пензионери моћи двапут дневно током целог дана да буду на улици.

У суботу и у недељу забрана кретања почеће у 18.00 и трајаће до 5.00. А пензионери ће моћи напоље после 18.00.

Додатно правило је забрана окупљања људи. Свако окупљање више од пет људи биће прекршај.

“Људима нико не узима достојанство”
Када је реч о критикама, Вучић је рекао да људима нико не узима достојанство већ се само тражи дисциплина у трајању од месец или месец и по дана. Рекао је да стално стижу критике за супротне ствари.

Као пример је навео и то што је Србија међу последњима донела одлуку о склањању деце из школа јер су лекари то тражили и тада су власти биле на удару критика. А, како каже, сада се тражи да се пусте деца у школе.

“Никада некога нећете моћи да задовољите”, рекао је Вучић.

Додаје да је увођење ванредног стања било потребно због ангажовања војске и других питања. Каже да се поставља питање да ли је требало да буде уведено у Скупштини или онако како је урађено.

Истиче да, када Скупштина не може да се састане, одлуку о ванредном стању доносе председник државе, Владе и Скупштине, а парламент одлуку потврђује у року од 48 сати или чим буде у могућности да се састане.

Вучић је рекао да заседање Скупштине у том тренутку захтева окупљање 500 или 600 људи, а велики број посланика чине старији од 65 година.

“Шта бисте рекли, ко је крив када бисмо имали пет или десет мртвих?”, рекао је.

Александар Вучић је рекао да су у првим данима епидемије умирали и млађи људи, а да у последње време умиру старији.

Каже да је болест као дизајнирана за напад на старије и да неће да се стиди јер је огроман посао урађен на њиховој заштити.

Истиче да није било лагања о броју мртвих и да су на Западу лагали и за 60 одсто.

“Код нас је то немогуће”, поручио је.

Изнео је податак да је у пра три месеца у Србији ове године умрло 26.017 људи, а прошле године их је било 27.398. Каже да то показује да су људи чували здравље.

“Борићемо се да будемо први по расту у Европи”
Председник је рекао да би Србија, да није било кризе, у првом кварталу имала раст од 6,2 одсто.

Наводи да је све што је рађено раније на пољу финансија утицало на спремност да се прими удар.

О изборима
На питање о наставку изборне кампање, Вучић је рекао да ће у понедељак одржати састанак са представницима свих странака са којима је разговарао и пре увођења ванредног стања.
“Да се договоримо да оставимо три, четири или пет дана да се сви спреме и кажемо РИК-у да заседа. Од тог тренутка крећу изборне радње и остаје још 38 дана, много времена”, навео је председник.

Напомиње да су на разговоре добродошли сви који желе да учествују на изборима, али да мора да постоји мало реалности и да нико са стране не одређује када ће они бити одржани већ закони Србије.

Рекао је и да ће кампања бити технички компликована и да ће то зависити од епидемиолошке ситуације.

“Нико неће да се игра са скуповима”, поручио је.

“Изаћи ћемо из кризе много боље него неке земље у Европи”, рекао је Вучић и додао да ће Србија бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

“А борићемо се да будемо први у целој Европи. Да ли сте то могли да сањате некад за Србију у економији”, упитао је.

Говорећи о протестима, односно ударању грађана у шерпе, рекао је да то добрим делом јесте политика и да нема проблем с тим, једино га боли што су тиме лекари изгубили.

Како наводи, тај аплауз је био намењен њима, али су неки показали да их јединство никада није занимало.

Александар Вучић је рекао да је током епидемије изгубио много дивних пријатеља и да је из личних разлога било тешко да води земљу и да се бори.

“А борио сам се најбоље што је могуће и поносан сам на борбу и резултат. Историја ће да суди, а да због звиждука мењам политику, не пада ми на памет”, рекао је.

Поновио је да ће слушати лекаре и да ће се радити све оно што стручњаци кажу.

“Не желим да се додворавам људима. Желим резултат”, рекао је председник.

“Није нам стало до ванредног стања”
Говорећи о економији, навео је да се никоме не улизује и да не трпи притиске споља који значе угрожавање Србије.

Поновио је речи Емануела Макрона, који је навео да ништа више у свету неће бити исто.

“Суштина је да је Србија толико спремна да ће се сви изненадити. Биће проблема, али ћемо брже стизати све њих”, рекао је председник.

Додао је да се нада да раст Србије неће ићи испод -1 одсто, у најгорем периоду -1,5 одсто. А, како каже, неки у региону ће имати и -10, -12 одсто.

Вучић је рекао да ће бити потребно и отварање граница, али да ће постојати брзи тестови на вирус.

“Нама није стало до ванредног стања, јер смо радили много више и мучили се”, рекао је Вучић и додао да мисли да је могуће да се следеће недеље укине ванредно стање.

Од 7. маја креће исплата минималца
Када је реч о помоћи грађанима у износу од 100 евра, Вучић је рекао да је с Телекомом договорено да позиви грађана буду бесплатни и да ће свако ко се јави добити тај новац.

Подсећа да су неки говорили да је то понижавање, али да се сада даје новац.

“Ако је понижење, немој да се понижаваш”, рекао је председник.

На питање који је економски принцип тог поступка, истакао је да ће “хеликоптер паре” повећати дефицит, али да је систем стабилан, да су резерве високе, као и резерве злата и да је циљ подстицање потрошње и успостављање психолошког односа према будућности.

“Уместо да причамо о смањењу, ми смо 10 одсто повећали плате у здравству”, рекао је председник.

Каже и да је захвалан РТС-у на промоцији туристичких дестинација у Србији.

Објашњава да грађани Србије милијарду и по евра сваке године потроше у иностранству и да би било добро да се 300 до 500 милиона евра потроши у земљи која је “драгуљ”.

Најавио је и да од 7. маја креће исплата минималца и да је то сума од скоро 300 милиона евра за мала, микро и средња предузећа.

Када је реч о међународној политици, председник је рекао да се чува достојанство и понос земље.

“Ставили смо нашу земљу на мапу оних које могу да изађу са ставом и да их поштују”, рекао је Вучић.

Истиче да је Србија на европском путу и да се сада види колико је исправна била политика отворености и за пријатеље на истоку.

Наводи да је за Србију од суштинског значаја и успех ЕУ и САД, као и региона.

Председник је навео да му је у неким тренуцима било тешко, као када му се син разболео, и да је шватио вредност здравља. Поручио је да ће још више водити рачуна о свим здравственим објектима и да се повећавају плате лекарима и медицинским сестрама.

Захвалио им је, као и војницима и полицајцима и свима који су радили вредно и марљиво.

Вучић је рекао да се нада да ће имати прилику и да покаже захвалност најзаслужнијима тако што ће им доделити ордење.

Такође, најавио је да ће се размишљати и о закону о амнестији и помиловању.

Подели на: