Најновије вести

Вучић: Залажемо се за компромис са Приштином, чувамо мир на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Берлину, после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Београд дати све да се нађе компромисно решење по питању Косова и Метохије, док је по питању БиХ поручио да Србија неће бити генератор никаквих проблема, већ ће чувати мир и стабилност на Западног Балкану.

 

 

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да верује да ћемо имати снаге да дођемо до напретка у том дијалогу, који, понавља, за нас није лак, а разлоге је, каже, пренео канцелару Шолцу.

“Ми ћемо дати све од себе да идемо ка компромисном решењу, да покушамо да проналазимо компромисна решења, али она не могу бити само наше жеље, што и та реч јасно указује, и нама и онима другима у дијалогу”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Вучић је пренео да је тема била и однос Србије према рату у Украјини, истичући да је указао канцелару на опредељивању Србије о природи тог сукоба, и два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у.

“Кључно питање били су и регионални односи, имали смо отворен и садржајан разгивор и на томе сам задовољан”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да не мисли да је само једна страна кривац за проблеме у БиХ, о чему је, каже, детаљно говорио Шолцу, али је, поручује и обећао да Србија неће бити узрочник било каквих проблема.

“Ми своју реч држимо и Западни Балкан ће имати мир и стабилност”, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да у разговору није чак ни желео да коментарише бестидне тврње оних који говоре да ће Србија да изазове сукобе, што се није догодило.

Председник Србије је истакао и да су за Србију важне речи Шолца који је данас у разговору у више наврата поновио да је уверен у европску бдуућност региона Западног Балкана.

“И покушаћу да га цитирам, али не у илузују, као фатаморагану, не у нешто што се чини да је близу, а увек измиче. То је веома позитивна не само реченица, већ важно обећање за људе на Западном Балкану, за Србију”, рекао је Вучић.

Он је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.

“Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору”, рекао је Вучић.

Шолц: Кључна тема разговора дијалог с Приштином

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас да приступна перспектива за Србију, и остале земље Западног Балкана, мора постати реалност, и дао обећање да ће се Немачка залагати да то тако буде, указујући да је кључан на том путу договор у дијалогу Београда и Приштине.

Шолц је након разговора са председником Србије Александром Вучићем међутим, истакао је да је кључна тема разговора са српским председником била дијалог са Приштином.

Пренео је да ће вечерас у Берлину разговарати изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

„Напредак у дијалогу је од огромном значаја за мир и стабилност у региону и Европи. Рекао сам колико су важни ти напреци ка свеобухватном договору. Сви до сада постигнуто договори морају да се поштују, и једнострано деловање није од помоћи”, рекао је он.

Шолц је истакао да Немачка интензивно подржава приступни процес Србије, како кроз саветовање, тако и пројектно финансирање.

“Европска перспектива Србије и других земаља региона мора бити нешто што мора бити претворено у реалност. Моје обећање је да ћу се залагати за то да перспкетива постане реалност“, рекао је он новинарима.

Шолц је подсетио да се са Вучићем већ раније сретао и разговарао док је био градоначелник Хамбурга и да је то добра полазна основа за све оно што желе две земље заједно да ураде.

Пренео је да је разговарано о широком спектру билатералних односа.

Он је указао на добру економску сарадњу, чињеницу да у Србији ради 400 немачких предузећа која су створила око 75.000 радних места.

„Тај позитиван развој желимо даље да подстичемо“, подвукао је он.

Указао је и на стратешко климатско партнерство које је успостављено између две земље на јесен, што треба да допринесе снажнијем напретку у енергетској трансформацији.

Важна тема је, додаје, реакција на брутални рат Русије против Украјине.

Шолц је нагласио да ЕУ и њени кандидати морају бити јединствени и бранити заједничке вредности.

„Важно је да сви шаљемо јединствену поруку, да сви знају да не може да се прихвати рат. То је тешка ситуација, и зато морамо сви који треба да будемо заједно то и будемо“, поручио је он.

Шолц је казао да је важно да Србија настави реформски пут, посебно у области владавине права, борби против организованог криминала и корупције.

Шолц је пренео да је у разговору са Вучићем изразио забринутост због стања у БиХ и сецесионистичких тежњи Милорада Додика.

„Посебно у БиХ је важно да се сви залажу да тамо буде могућ конструктиван развој“, поручио је он.

Шолц је нагласио да је неопходна регионална сарадња на путу ка ЕУ.

„Стварање заједничког тржишта, је веома битно и надам се да четири споразума бити брзо постигнута“, додао је он.

Шолц је најавио да ће за пар недеља путовати на Западни Балкан, а посетити и Београд.

Немачка жели да Србија остане у Савету Европе

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је вечерас да Немачка жели да Србија остане у Савету Европе, јер се тамо даје важан допринос, као и да се даље развијају односи који ће довести до тога да се сви заједно окупљају у Европској унији.

Шолц је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са председником Александром Вучићем у Берлину, одговарајући на питање да ли ће у случају да Косово уђе у СЕ и НАТО, с обзиром да је Аљбин Курти најавио да ће поднети захтев за улазак у ове организације и затражио подршку за то од Немачке, те да ли ће Србија напустити СЕ и одустати од Вашингтонског споразума и да ли Немачка жели да избаци Србију из СЕ одлуком да Косово постане члан те организације.

Шолц је оценио да је заједничко окупљање у савезима који постоје могуће и да је то основ због чега је спреман да се лично заложи за оживљавање Берлинског процеса, јер сматра да то земљама Западног Балкана отвара перспективу.

“Европа и члансто у ЕУ не треба да буде перспектива него нешто што ће брзо доћи”, поручио је Шолц.

Вучић је рекао да што се Србије тиче за њега је важно оно што је рекао канцелар Шолц, а то је да све што је потписано мора да буде спроведено у дело и да се нада да се то односи и на Бриселски споразум.

“Али ако неко не жели да поштује Вашингтонски споразум и жели да иде тим путем и наше ће руке бити одрешене. Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије и нашим националним и државним интересима”, поручио је Вучић.

Он је напоменуо да то не значи да Србија треба себи да пуца у ногу, али да на сваки начин треба да гледа како да се дође до компромисног решења.

“Верујем да ћемо имати довољном снаге и да ће немачки пријатељи разумети да је потребно да о таквим стварима заједнички долазимо до решења и да о томе разговарамо”, рекао је Вучић.

Бестидне неистине о Србији, време ће показати ко кога угрожава

Србија не угрожава никога на Западном Балкану, и такви наводи су бестидне неистине о нашој земљи, изјавио је данас у Берлину председник Александар Вучић и додао да је то и пренео немачком канцелару Олафу Шолцу у њиховом разговору.

На констатацију новинара да сваки дан из региона и Европе упозоравају да неко некога угрожава на Западном Балкану, под утицајем Путина, мислећи на Србију, и питање какав је његов одговор на то, Вучић је рекао да никада не користи прилику, ни у билатералним разговорима, нити на конференцијама за штампу, не критикује друге, сматрајући то мером пристојности, али да су сви такви наводи “бестидне неистине”.

“За све који кажу да Србија некога угрожава, то је бестидна неистина. То сам рекао и Шолцу, и јавно, и министарки Бербок када је била у Београду и то понављам стално. А, да ли ја говорим истину, или ти други, вереме је пред нама, па ће то моћи да потврди или негира и сам Шолц”, рекао је Вучић.

Како је додао, чињенице ће морати да буду потврђене или негиране.

“Наша реч нешто значи, видећете ко говори истину”, нагласио је Вучић.

На питање да ли је разговор са Шолцом био тежак, као што је и очекивао, Вучић је рекао да се, када се чује које су теме у питању, јасно да разговор није био лак.

“Када разговарате са Немачком, увек морате да имате највећу дозу одговорности и озбиљности, али Шолц је учинио све да имамо изузетно конструктиван, садржајан, фер и добар разговор”, рекао је Вучић.

Још једном је захвалио Шолцу на гостопримству и додао да се нада да ће моћи и он да искаже гостољубивост немачком канцелару ускоро у Београду, чему се унапред радује.

На питање да ли ће подржати немачке инвестиције у Србији, Шолц је рекао да су билатерални економски односи две земље добри, и да је то знак шта желе да ураде и на даље током овде године и у наредном периоду.

Подели на: