Најновије вести

Вулин: Ако се допусти велика Албанија, није крај несрећама Балкана

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је за руски државни канал “Русија 24”, да свет неће зауставити несрећу на Балкану ако допусти стварање “велике Албаније”.

 

Оно што дозволите Албанцима, мораћете дозволити и Србима. Ако хоћете да решавате албанско национално питање, и Срби ће решити своје национално питање. Ми другог пута немамо. Зато, када говорите о Косову, немојте га издвојити из целине српског питања. Ми морамо да решавамо целокупно српско национално питање, укључујући Косово и Метохију, а не без њега. Представници међународне заједнице морају да имају разумевања за српске проблеме”, рекао је он.

Вулин је нагласио да и поред тога што у Србији не постоји консензус по питању Косова и Метохије, интерес Србије је да заштити Србе на Косову.

“Док су Срби на Косову и Метохији, можемо нешто да учинимо. Оно што је за нас врло важно, велике и моћне земље као што је Русија, морају да препознају да се ствара ‘велика Албанија'”, казао је Вулин.

Према његовим речима, сви Албанци, изузев две општине које су у централној Србији, налазе се у јединственом политичко-безбедносном окружењу НАТО пакта.

“Када Северна Македонија постане чланица НАТО пакта, а то се очекује већ у овој години, сви Албанци ће живети у јединственом политичко-безбедносном окружењу. Они траже формализацију свог простора границама. Све земље на које гледају ћуте. Црна Гора врло често напада Србију, али не и ‘велику Албанију’, иако она хоће да узме део њене територије. И Северна Македонија ће врло често нападати Србију, признаје Косово без икаквих проблема, а половина њене територије је на путу ‘велике Албаније’. Сви ћуте, само Србија говори”, изјавио је Вулин.

Упитан да ли Србија као војно неутрална земља ипак размишља о томе да буде члан НАТО, Вулин је одговорио да “док је председник Вучић врховни командант Војске Србије и док сам ја министар одбране можете бити сигурни да никада нећемо ући у НАТО пакт, макар били и последња земља у Европи која није чланица НАТО пакта”.

“Ми смо самостална и слободна земља и одлучили смо да тако и остане. Срби кажу – за мир ћемо урадити скоро све, а за слободу ћемо урадити све. Ми смо прва српска администрација од 2000. године која се никоме не извињава зато што је Русија њен пријатељ. Ми не говоримо о нашим историјским и културним везама. Ми смо пријатељ Русије, будуће Русије – економски, војнички, политички јаке Русије, Русије која је пријатељ мог народа. Ми нисмо група ентузијаста заљубљених у историју, ми смо за заједничку будућност наших народа”, поручио је Вулин.

Оцењујући тренутно стање у Војсци Србије, он је рекао да је боље него што је било захваљујући споразуму између председника (Александра) Вучића и (Владимира) Путина, који је нама отворио сва врата у Русији.

“И то говори колико су важни лични односи између људи, кад видите однос два човека која се разумеју, бескрајно поштују и верују један другом”, закључио је Вулин.

Вулин је на позив руског колеге Сергеја Шојгуа учествовао на Осмој безбедносној конференцији у Москви.

Подели на: