Најновије вести

Вулин: Политичка стабилност предуслов развоја економије

Национална безбедност Србије може се сачувати и унапредити, ако се сачувају политичка стабилност, висока национална свест и свест о потреби обједињавања и заштити српског народа, каже министар унутрашњих послова Александар Вулин.

 

 

Александар Вулин је на панелу у оквиру онлајн конференције о националној безбедности Србије 2020. навео да стратегија не само МУП-а већ читавог српског друштва треба да буде усмерена на очување политичке стабилности као предуслова развоја економије и јачања безбедносних структура земље.”Само очувањем политичке стабилности можемо да развијамо земљу у економском, безбедносном, дипломатском и сваком другом смислу, али и да заштимо Србе где год да живе. Сви смо сведоци да Србији иде боље у економији, да имамо далеко нижу стопу незапослености и већи прилив страних инвестиција, али тога не би било без суштинског предуслова за развој економије и за јачање наших безбедносних структура, а то је политичка стабилност”, рекао је Вулин.

Оценио је да је циљ напада који долазе на Србију, а посебно на председника Александра Вучића, да се наруши политичка стабилност земље, јер се, како је нагласио, тиме нарушава позиција земље и њена способност да испуни своје стратешке циљеве, заштити своје интересе и српски народ где год живи.

Вулин је истакао да све економски развијене земље имају снажну националну свест и способност нације да се мобилише и буде спремна да ради за своју земљу и свој народ, уз оцену да економија без снажне и национално одређене земље и без патриотизма, тешко може да буде успешна и да функционише.

”Србија је од 2012. године, када је Вучић преузео одговорност за управљање земљом, престала да се стиди себе, престала је да допушта другима да јој пишу историју, одређују који су њени интереси, шта ће да ради, штити и ствара, и од тог опоравка кренуо је и опоравак економије и безбедносног сектора”, истакао је министар.

“Национална безедност нису само службе”
Александар Вулин је нагласио је да национална безбедност Србије не може да се посматра из перспективе само једног министарства или једног сектора и додао да, осим Војске Србије, МУП-а, Војно-безбедносне агенције, Војно-обавештајне агенција и Безбедносно-информативне агенције, о националној безбендости мора да брине читаво друштво.

”Национална безедност нису само те службе, већ много више од тога. То је економија, наша организација, наш начин живота”, навео је Вулин.

Како је рекао, добрим делом национална безбедност је дефинисана одговарајућим стратешким документима који су усвојени протеклих година у Скупштини Србије.

Указао је да, између осталог, наша стратегија одбране каже да је свако угрожавање српског народа, без обзира где живи, угрожавање безбедности Србије.

Вулин је навео да су сви сукоби на Балкану почињали тако што су, како каже, велике силе сматрале да је Србија сувише слаба и да је време да се реши српско национално питање.

”Нажалост, велике силе то питање решавају тако што ће Србе да умање, државотворну снагу њихове земље да исцрпе и нипошто не дозволе уједињење. Ако нема економске моћи нема ни војничке ни полицијске безбедности, као ни способности наших служби да се боре против тероризма, организованог криминала и свега што наш живот чини тешким”, рекао је Вулин.

Подели на: