Најновије вести

„За сва детињства“

ПАНОРАМА – ЈЕДИНСТВО ОБЈАВИЛА ЗБИРКУ ПЕСАМА ЗА ДЕЦУ СРЕЋКА СИМИЋА

 

 

Деца  узвраћају љубав само ако је приме а ове песме  пуне дечја срца љубављу, каже у рецензији Рада Комазец

Приштинска издавачка делатност „Панорама – Јединство“ са измештеним  седиштем у Косовској Митровици је од ове године богатија за неколико нових наслова истакнутих и реномираних аутора са Косова и Метохије. Међу тим књигама је и збирка песама за децу Срећка Симића „За сва  детињства“ за коју је рецензију написала директорица ове новинско-издавачке куће и уредник издаваштва Рада Комазец.

Збирка песама „За сва  детињства“ Срећка Симића састоји се од седам циклуса и укупно 57 песама. Песме су инспирисане  и намењене деци од предшколског узрста преко школског до деце којима су ратови ускратили радосно детињство.

– Дете је код Симића природно, спонтано, несташно, радознало, разиграно и распевано. Топле и благе песме нуде деци помало старински свет, добронамеран ,  ушушкан  и смирен који подстиче на маштања. Оваквим распоном  мотивских релација Симић показује таленат  за посматрање света под  детињом призмом, што је нарочито важан корак у његовој поетској комуникацији са младим читаоцима,  каже Рада Комазец о овој збирци.

Срећко Симић има  ону  врсту љубави према деци која је данас потребна више него икад због отуђења и усамљености човека што се често и на децу одражава.

– На страницама збирке су песме  које редом славе дете,  детињство,  игру и хумор. Већ сам избор тема и мотива показује да Симић дубоко и искрено слави живот, рађање и детињство и открива  његову поетску сензибилност. Неки од стихова у овој збирци и јесу писани из угла детета. Песме  су врло живе, динамичне и дочаравају право одушевљење. Ови и овакви стихови пријемчиви су и врло интересантни за дете предшколског и школског узраста… Природни оквир за дечја маштарања и играрије,  какво је море,  постоје у овим  песмама и непрегледно је  извориште поетског надахнућа. Песник често посматра живот и стварност из тзв. дечје перспективе,  запажа у рецензији Рада Комазец.

У песмама које посвећује страдалој деци стихови су прожети тугом,  елегичношћу и искреном сузом. Према речима рецензента са овим  песмама деца се образују, развија им  се емпатија и постају племенита. У овим  песмама препознају се многе врсте језичке игре. Њихово заједничко својство јесте да се путем њих  језички материјал мења и коригује изазивајући ефекте зачудности услед одступања  од стандардног говора. Ово су песме  о продаји снова, хватању звезда,  успаванкама, окрет аљкама и многим другим важним  темама из света деце.

– У свим  песмама доминира ауторова љубав према деци а саме  песме имају карактеристике које се могу класификовати међу он е творевине  песништва  које представљају снажне васпитне  путоказе за децу. Деца  узвраћају љубав само ако је приме а ове песем  пуне дечја срца љубављу, закључила је Комазец.

С.Ђукић

 

 

 

Подели на: