Најновије вести

Залихе кисеоника још недељу дана

Са првим увођењем царине од 10 одсто на српску робу коју је Приштина увела 7. новембра, а нарочито када је 21. новембра увела 100 одсто порез на српску робу, која улази на Косово и Метохију, Срби и српске институције у јужној српској покрајини изложени су непоштовању елементарног људског права од стране Приштине, права на живот.

 

Овакви потези Приштине погађају најдиректније Србе на Косову и Метохији, нарочито на северу, који се скоро стопостотно снабдевају из Србије. Од српских институција погођен је нејвише Клиничко- болнички центар, једина референтна здравствена установа у којој се Срби, али и други са КиМ, стационарно лече. Разговарали смо са директором Клиничко-болничког центра др Миланом Ивановићем о проблемима са којима се суочава ова здравствена установа након неразумних одлука Приштине.

– Запослени у КБЦ Косовска Митровица су на својим радним местима и у приправности. Здравстена заштита се пацијентима пружа на адекватан начин. Мада, и код запослених и код пацијената, постоји једно осећање страха због притисака Приштине којима смо изложени. Те економске санкције Приштине угрожавају егзистенцију Срба овде, а хапшење Срба под лажним оптужбама и сазнања да свако може бити ухапшен, па и мајка са шесторо деце, српски полицајци и српски политичари, додатни је притисак и све се то одражава на психофизичко здравље нашег становништва. Очигледно ово је и урађено са циљем застрашивања и да се припреми етничко чишћење. У овом тренутку у болници постоји једна претећа несташица кисеоника и лекова. Резерве нису довољне. Резерве кисеоника имамо за пет – шест дана, а све то зависи од потреба пацијената. За десетак дана биће несташица и неких лекова, попут цитостатика, затим раствора, неких антибиотика, појединих аналгетика па и појединих анестетика, што може свакако угрозити лечење наших пацијената. У старности је једна нездрава атмосфера, али се ми трудимо да охрабримо пацијенте и кажемо да очекујемо стабилизацију ситуације. Верујемо да ће се ти ментори Приштине и сама Приштина уразумити и да се ова болесна ситуација разреши и среди.

  • У сталном сте контакту са Министарством здравља Србије и другим лекарским организацијама у Београду. Какав је њихов став и како се планира помоћ ?

– Према Бриселском споразуму албанске институције морају да дозволе промет наших лекова. Ме
ђутим, ми имамо чињеницу да они не поштују тај Бриселски споразум, када су наши интереси у питању, а то су показивали и више година раније када су отежавали стизање лекова, кисеоника и санитетског материјала у КБЦ. Потези Приштине у виду паљења књига, српских производа па и лекова је нешто, како бих казао, догорело до ноктију. Ми ћемо се у сваком случају организовати на све начине и ако се све ово настави убудуће ћемо морати да обуставимо неке операције. Ако буде толике несташице лекова и свега оног са чим ради болница бићемо принуђени да наше пацијенте шаљемо у референтне здравствене установе у Србији. Министарство здравља и држава Србија су послали јасне поруке да се неће дозволити угрожавање живота као ни покушај исцрпљивања. Приштина са увођењем таксе од 100 одсто на српску робу жели нашу глад. Верујем, а после неколико састанака у Београду са председником, да ћемо успети, да се максимално угрожено људско право суспендује и да се Приштина уразуми и одблокира своје неразумне одлуке.

 

Ми смо као и до сада овде да лечимо све, без обзира на националност. И у овом тренутку овде се лече сви пацијенти. Наш КБЦ је практично једина здравствена установа за стационарно лечење Срба, Бошњака, Рома, па и Албанаца.”

 

  • Да ли сте обавестили Лекаре без граница, Међународни црвени крст, Европску лекарску организацију или Светску здравствену организацију о неразумним одлукама Приштине ?

– Наше Министарство здравља то ради, међутим, нема ниједне хуманитарне организације па ни Лекара без границе, нема ни Међународног комитета Црвеног крста…, нема их да се јаве, огласе и јасно осуде нецивилизацијску одлуку Приштине. До сада од њих нисмо добили никакав позив а требало би да и они реагују поводом угрожавања и онемогућавања лечења болесника.

  • Влада Србије је обећала изградњу нових великих здравствених објеката овде, као и нову опрему за болнице. Међутим, у оваквој ситуацији све је неизвесно ?

– Сви наши предлози и пројекти су прихваћени у идејном облику од стрене Владе Србије. Средства су већ обезбеђена и резервисана. Но, очигледно је да је један од циљева ово што Приштина ради, њихове институције, Рамуш Харадинај и други, да се спречи да ми добијемо добре услове за лечење и рад у КБЦ, и да будемо у рангу најрепрезентативнијих установа у Србији. Ми смо као и до сада овде да лечимо све, без обзира на националност. И у овом тренутку овде се лече сви пацијенти. Наш КБЦ је практично једина здравствена установа за стационарно лечење Срба, Бошњака, Рома, па и Албанаца.

  • Мере Приштине су се већ одразиле на смањење броја породиља у болници у Косовској Митровици?

– Да, већ имамо смањење броја породиља овде. И очигледно је да су ова хапшења, брутална демонстрација силе пред породицама, пред децом, изазвали страх код жена којима је потребан мир. У последњих десет дана имамо двоструко смањење броја порођаја. Очигледно је да је страх код Срба завладао од увођења, прво 10 одсто, а онда 21. новембра, и 100 одсто пореза на увоз српских производа на КиМ .
– Рекао бих на крају да смо ми у сталој вези са свима у Београду, као и са председником Србије Вучићем, а све у циљу регулисања редовног снабдевања лековима и нормалног одвијања здравствене заштите у нашој установи. Ова власт нас апсолутно разуме и подржава и ја верујем да ће се наћи решење за ову новонасталу ситуацију коју је Приштина на најгрубљи начин спровела у пракси – завршио је др Милан Ивановић, директор КБЦ Косовска Митровица. Др Милан Ивановић редовно присуствује састанцима кризног штаба у Косовској Митровици где упознаје штаб о залихама медицинског материјала, лекова и кисеоника и свему другом везано за рад КБЦ.

З. Влашковић
Подели на: