Најновије вести

Завршен Сабор СПЦ: Међународне инстанце да заштите светиње и Србе на КиМ

Овогодишње заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, које је одржано у Храму Светог Саве у Београду, од 14. до 20. маја, протекло је у атмосфери опште туге и затечености нашег друштва убиствима деце и младих људи у Београду и Младеновцу, саопштила је Информативна служба СПЦ.

 

 

,, Тим поводом Сабор упућује изразе саучешћа родитељима пострадале деце и њиховим сродницима и пријатељима”, истиче се у саопштењу.

Наводи се да је са заседања Светог архијерејског сабора упућен апел међународним инстанцама да заштите светиње, народ и имовину православних Срба на Косову и Метохији.

Како је саопштено, детаљно је изнет посебан извештај о стању Цркве на Косову и Метохији.

„Свети архијерејски сабор СПЦ наглашава да је Косово и Метохија заветна српска земља и неотуђиви саставни део Србије и да самопроглашена независност те покрајне нема упориште ни у праву, ни у моралу, ни у историји (а о правди Божјој и људској да и не говоримо). Да није тако, не би из познатих центара моћи био вршен притисак без преседана на Србију да призна илегалну насилну сецесију тог интегралног дела своје територије и да га се тако сама заувек добровољно одрекне.

Стога Сабор упућује апел надлежним међународним инстанцама за заштиту светиња, народа и имовине православних Срба на њиховим вековним огњиштима, као и позив косовским Албанцима за саживот у миру и међусобно поштовање, следујући притом јеванђелском позвању Цркве да тражи мир и да га сведочи свима, без обзира на веру и нацију”, истичу у СПЦ.

Како се наводи, Сабор је учинио две посете током свог заседања, председнику Србије Александру Вучићу и принцу Александру Карађорђевићу, на њихов позив и саборски оци су врло пажљиво саслушали њихова излагања о неколико питања важних за српски народ а посебно о текућим и предстојећим притисцима који се тичу дијалога о Косову и Метохији.

,,У разговору са председником наглашено је да је јединство народа, поготову у временима великих искушења, стуб очувања државе и националних интереса и да Црква има изузетну улогу у очувању тог јединства”, стоји у саопштењу.

Тема Сабора је била и коначно решавање канонског статуса архијереја Охридске архиепископије у светлу прошлогодишње одлуке Сабора о враћању у канонски статус и успостављању литургијског јединства – и последичној одлуци о додели Томоса о аутокефалији – Македонској православној цркви.

Разматране су и духовне и геополитичке последице ратног сукоба у Украјини и угроженост Украјинске православне цркве, а такође је послат апел међународним институцијама да спрече одузимање њене имовине и прогон монаха и свештенства.

Подели на: