Најновије вести

Зечевић: Русија не жели да препусти Западу доминацију у решавању кад је реч о питању КиМ

Русија, као и све велике силе жели да игра важну улогу кад је реч о Косову и Метохији, она не жели да препусти Западу потпуну доминацију у решавању косовског питања, наводи за РТС Слободан Зечевић, научни сарадник у Институту за европске студије.

 

Слободан Зечевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-анавео да смо током посете министра спољних послова Сергеја Лаврова имали прилику да видимо колико он инсисистира на аспектима као што су – Резолуција 1244, решавање проблема Косова и Метохије у СБ УН.

Гостовање Слободана Зечевића у Јутарњем програму РТС-а
“То су питања која говоре да Русија у суштини не жели да препусти Западу потпуну доминацију у решавању косовског питања”, истиче Зечевић.

Оцењује да су економски односи са Русијом у успону и да је војнотехничка сарадњу са Москвом веома значајна за очување интереса Србије у региону.

На питање, колико је важно интезивирање разговора о Косову и Метохији, гост Јутарњег програма одговара да ту постоји нека врста такмичења пре свега између САД и ЕУ.

“При томе однос те две стране сада је обележен једном подозривошћу и неповерењем. Раније су заједно наступали, Американци су водили целу ствар, сећамо се Дејтона, Европа је тада каскала за њима. Сада Европа сматара да се проблем налази на њеном тлу и да сада они треба да га реше”, наводи Зечевић.

Како каже, сада наводно постоје гласине да ће се САД бавити еконоским питањима, односно нормализацијом економских односа, а да ће Европи остати да у другој фази реши политичке проблеме који постоје између Србије и Албанаца.

Међутим, како каже Европа сумња у то. Мисле да Трампова администрација спрема неко свеобухватно решење које ће можда бити на столу већ 27. у Вашингтону.

“Међутим, Ричард Гренел се ограђује од тога и каже – не, овде је реч само о економији, нећемо разговарати о подели територија”, наводи Зечевић.

На питање, колико је добро за Србију што постоји својеврсно такмичење како да се реши косовско питање одговара да са једне стране, можда и није лоше за Србију да нема један уједињени фронт против себе.

“Ту се интереси САД и ЕУ у овом тренутку мало разликују. Са друге стране, за нас је проблем тај темпо, ниво журбе који постоји код Трампове администрације да проба да Трамп забележи поен пре избора јер има доста проблема и покушаће да оствари неки спољнополитички успех”, наводи Зечевић.

Истиче да Србија покушава да буде конструктивна према свима.

“Да каже, добро учествујемо у дијалогу и са ЕУ и са САД, али имамо контакте и са Русијом”, наводи Зечевић.

На питање, да ли када кажемо Брисел мислимо на Емануела Макрона и Ангелу Меркел, потврдно одговара.

“Европска унија жели да покаже да је она на сцени. Сигурно када говоримо о Европској унији, говоримо о Немачкој и Француској јер су они доминантни од изласка Велике Британије из ЕУ. Говори се о 17. јулу као могућем датуму састанка у Паризу Београда и Приштине”, наводи Зечевић.

Подели на: