Најновије вести

Злочини почињени над нивинарима не смеју бити заборављени

„Оно што нам даје наду јесте чињеница да је полиција по пври пут открила починиоца. Очекујемо да сличну поруку пошаљу и тужилаштво и суд. Тражимо да тужилаштво затражи максималну казну за оног ко је срушио ову плочу„ рекао председник ДНКиМ Будимир Ничић.- Спомен плоча је последњи пут срушена 30.јанура ове године

 

Шредставници Удружења новинара Србије (УНС), Друштва Новинара Косова и Метохије ( ДНКиМ) по осми пут су 10.маја поставили спомен таблу на месту између Ораховца и Велике Хоче, где су 21.августа 1998.године киднаповани новинари радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Перенић, док су били на свом радном задатку. Постављању спомен плоче присуствовали су и чланови породица отетих новинара. Том приликом супруга Ранка Перенића, Снежана Перенић је рекла да јој је после толико времена тешко да говори, али да ипак очекује правду.
-Шта да вам кажем, а да ви то не знате. Потребна је добра воља, а добре воље нема. Мислим да је довољно што сам ту и да моје присуство говори више од речи- казала је Снежана Перенић.
Присутнима се обратио и председцник ДНКиМ, Будимир Ничућ.Он је изразио наду да је то последњи пут да ће спомен плоча бити постављена на месту где су колеге новинари отети и да она неће бити рушена, као што је претходних седам пута то учињено.
-Данас смо дошли овде да осми пут поставимо плочу нашим колегама. Искрено се надам да је ово последњи пут и да она више неће бити симбол нерада институција које су требале да открију починиоца. Оно што нам даје наду јесте чињеница да је полиција по пври пут открила починиоца. Очекујемо да сличну поруку пошаљу и тужилаштво и суд. Тражимо да тужилаштво затражи максималну казну за оног ко је срушио ову плочу- нагласио је Ничић.
Генерални секрета УНС-а, Нино Брајевић је истакао да Удружење и колеге никада неће одустати од захтева да се траже они који су починили злочин.
-Нико нас неће обешрабрити да тражимо истину, да порнађемо колеге и да за њих обезбедимо правду- рекао је поред осталог. Брајовић. Он је истакао да нема пречег задатка ни за српске ни за албанске новинаре од оног да не оставе на миру људе чији је посеао да пронађу оне који како је рекао дижу руке на новинаре.
-Ми овде морамо да пошаљемо јасну поруку да је напад на новинаре , напад на читаво друштво у ком се некажњено шетају убице новинара- рекао је Броајови.
Постаљању спомен обележја, присуствовао је и шеф Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохиј, Јан Брату.Он је рекао да се морају порнаћи сви који су од 1998.године починили убиства, отмице и нападе на новинаре на Косова. Он је нагаласио да ће ОЕБС пратити судски процес који је први пут покренут јер је откивен починилац који је срушио плочу.
-Одлучан сам да не смемо да заборавимо оно што се дешавало овде. Морамо да наставимо свој посао. Знате какав је био конфликт, знате шта он подразумева, али новинари морађу да наставе да раде свој посао. Најважнија порука коју шаљем одавде јесте да је некажњивост неприхватљива и да злочини који су почињени над новинарима не могу и не смеју бити заброављени-казао је Брату. Он је рекао да је један случај у Хагу решен и да постоји још 14 нерешених случајева везаних за убиства и киднаповања новинара на Косову.
-На крају крајева ово је питање владавине права и слободе медија, не ради се само о новинарима, већ и о породицама и имајући у виду да је некажњивост неприхватљива у било ком облику- истакао је Брату.
Подседтимо спомен плоча је последњи пут срушена 30.јануара ове године. Пронађена је неколико дана касније испод депоније смећа која се налази у близини места где је она стајала. Косовска полиција је након тога извршила истрагу и привела осумњиченог.
Ђуро Славуј и Ранко Перенић су киднаповани док су били на свом радном зуадатку са намером да ураде причу о монасима у манастриру Зочишту. На спомен плочи која постављена по осми пут на месту где су последњи пут виђени написано је : „ Овде су 21.августза 1998.године отете наше колеге новинари.Трражимо их“.

С.И.

Подели на: