Најновије вести

Жртва лудог времена и безакоња

Парастосом на грачаничком гробљу обележено 16 година од убиства младог Димитрија

 

Парастосом, паљењем свећа и полагањем цвећа на грачаничком гробљу, а потом и испред капелице у центру Грачанице, обележена је годишњица смрти Димитрија Поповића . Подсетимо, овог седамнаестогодишњег младића 5. јуна 2004. године убили су Албанци испред киоска са брзом храном у главној улици у Грачаници.
Неутешна мајка Јоргованка кроз сузе каже да је њен син убијен док је у реду чекао са друговима да купи сендвич.
-Ни 18 рођендан није дочекао, ни да га мајка ожени. Тако млад лежи под земљем никоме ни крив ни дужан, казала је Јоргованка.
Срђан Поповић, председник општине Грачаница и брат убијеног Димитрија каже да јеон био жртва лудог времена и да, иако је прошло 16 година, све изгледа као да се још јуче догодило. Он је поручио да ако желимо заједно да живимо, у нормалном окружењу, онда морамо и нормално да се понашамо и поштујемо једни друге.
-Димитрије је жртва једног лудог времена и безакоња, али је и опомена за све будуће генерације. Овакве ствари се несмеју понављати јер у таквој атмосфери не може да се планира будућност. Мислили смо све ће престати са његовим убиством, али видимо да ни сада ситуација није сјајна. Ми, породица и пријатељи, сећамо се Димитрија сваког дана и у знак сећања на њега подигли смо капелицу у центру Грачанице, рекао је Поповић.
Књижевник из Грачанице и Димитријев стриц Ратко Поповић подсетио је да би Димитрије сада имао 33 године и да сви треба да сведочимо о тој трагедији. Да се на годишњицу његовог убиства окупљамо и подсећамо да је тада угашен један млад живот на правди Бога.
Димитрије је био ученик Медицинске школе и у тренутку када је убијен био је са друговима. На њих је пуцано из аутомобила у покрету у којем су били Алберт Краснићи и Лабинот Гаши. Само један од њих осуђен је на шест година затвора док је други ослобођен.
Због актуелне ситуације са коронавирусом ове године се није одржао меморијални турнир у малом фудбалу ”Играјмо за будућност, памтимо Димитрија” али су његови другови одиграли ревијалну утакмицу у знак сећања на њега.
М.Ч.

Подели на: