Најновије вести

Шабан Бериша признао да је срушио плочу Славују и Перенићу

УНС у потрази за починиоцима рушења плоче отетим новинарима на КиМ. Ово је први пут да је одговорни за рушење плоче идентификован и ухапшен.
– Надам се да ће ово хапшење допринети расветљавању судбине несталих новинара и да ћемо коначно сазнати шта се десило нашим колегама“, рекао је председник УНС на КиМ Будимир Ничић.

 

Осумњичени Шабан Бериша (47), признао је да је 30. јануара 2019. године багером ишчупао плочу отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу, стоји у извештају полиције у Ђаковици у који је УНС имао увид. У извештају је наведено и да је дело било „етнички мотивисано“. „Полиција је извршила увиђај 4.фебруара ове године и открила да је плоча намерно уклоњена багером и бачена 20 метара од места где је била постављена. Плоча је преузета са места извршења дела и донета у Полицијску станицу у Ораховцу где су идентификовани и осумњичени и багер“, стоји у извештају.

Увиђај тек после информације УНС-а

Увиђај је извршен тек након што су представници УНС-а 3. фебруара утврдили да је плоча ишчупана и грађевинском машином бачена двадесетак метара даље. Они су тада обавестили полицију која је рекла да је дан раније већ обавила увиђај, што очигледно није било тачно. Тек након што је УНС објавио информацију о седмом по реду рушењу плоче отетим новинарима, полиција је обавила увиђај и однела плочу.

Како се наводи у извештају, Шабан Бериша је „саслушан у присуству адвоката и признао је дело за које је осумњичен“.

„Државни главни тужилац Основног тужилаштва у Ђаковици је обавештен, а по његовом налогу предмет се води по редовној процедури као уништење или оштећење имовине (оштећење меморијалне плоче), члан 333, тачке 3 и 4“, наводи се у извештају.
У извештају стоји да је дело етнички мотивисано, и да је плоча срушена 30. јануара у 11 сати. Ово је први пут да је одговорни за рушење плоче идентификован и ухапшен.

-„Поздрављам проналажење починиоца који је срушио плочу несталим новинарима и очекујем да ће бити процесуиран од стране правосудних органа у најкраћем року. Овим случајем ће се у неку руку показати у којој мери је правосудни систем на Косову ефикасан и колико се поштује владавина права. Надам се да ће ово хапшење допринети расветљавању судбине несталих новинара и да ћемо коначно сазнати шта се десило нашим колегама“, рекао је председник Удружења новинара Србије на КиМ Будимир Ничић.

Ракочевић и Ничић на месту догађаја

Плоча новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу, постављена је на на месту где су отети 21. августа 1998. године, а порушена је и однета седми пут за последњих шест година. Недалеко од места где је била 3. фебруара пронашли су је председник Удружења новинара Србије (УНС) на Косову и Метохији Будимир Ничић и члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић.

На месту где је била постављена плоча су видљиви трагови грађевинске машине којом је плоча са постољем ишчупана. Око тог места налазила се велика количина земље, грађевинског шута и костију животињског порекла.

На плочи коју су последњи пут поставили чланови Удружења новинара Србије 15. маја 2018. године на српском и албанском језику пише “Овде су 21.8.1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их”.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом такозване „ослободилачке војске Косова“.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видео је извештај Војске Југославије о прислушкивању такозване „ослободилачке војске Косова“ у ком је било забележено: “Два пакета су донесена до Беле Цркве” (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка О’Конора.

„Када се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је ’сони’ који су Ранко и Ђуро понели на терен. О’Конор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли“, рекао је УНС-у Михајловић.

С. Ђ.
Подели на: