Најновије вести

Коприва задржала на родној груди брачни пар Слађану и Дејана Николића

 Николићи се у оквиру њихове фирме „Лиостеп” баве производњом, прерадом и паковањем коприве. Међу њиховим производима од ове лековите биљке су и капсуле за децу и одрасле које се добијају процесом лиофилизације (извлачи се влага из производа и задржавају његова друга природна лековита и хранљива својства и обезбеђује трајност чувања). Имају бројне купце у ширем региону

 

 

Почетак импресивне приче брачног пара Слађане и Дејана Николића из Косовске Каменице која се тиче производње, паковања и прераде коприве, која у погледу лековитих својстава пре свега слови за „краљицу природе” почиње 2019. године. Њих двоје су тада засејали прву плантажу коприве у атару оближњег села Беривојца на површини од око 10 ари, коју су касније проширили на површини од  још око 45 ари и основали породичну фирму  „Лиостеп” заједно са Слађаниним братом Славишом, која је данас јединствена на ширем подручју када је у питању процес производње, прераде и паковања поменуте врсте биљке. – Ја сам завршила архитектуру, а супруг је професор географије. Обоје смо те 2019. године радили у просвети и током лета имали смо доста слободног времена. Волели смо да то наше време са две наше ћеркице проводимо што више у природи на чистом ваздуху и супруг је дошао на идеју да засадимо плантажу коприва. Ја сам више била за неку лаванду, да лепо мирише и тако, међутим, Дејан је више волео коприву, јер му је заправо коприва спасила живот када је био беба. Био је анемичан и нека стара докторка која је радила у Косовској Каменици рекла је његовој мајци да му спрема храну од коприве што ја она и учинила, те се он брзо опоравио и почео је да напредује – започиње причу Слађана о томе како су кренули да се баве копривом. – У време короне, људи који су се бавили пољопривредом лакше су добијали дозволе за кретање, те нас је то још додатно мотивисало да проширимо плантажу, а нешто касније су нам се десиле неке ситуације да смо озбиљно били пред одлуком да одемо из Косовске Каменице негде у иностранство. Међутим, моја и Дејанова породица су у овом граду који волимо  и некако је, ипак, превагло то да останемо, али смо размишљали како да употпунимо свој кућни буџет, како да урадимо нешто корисно и нешто што ће нам донети приходе. Производња, прерада и паковање коприве нам је отворила пут ка тој идеји и данас слободно могу рећи да смо задовољни оним што радимо. Имамо бројне купце широм региона, укључујући и суседне државе. Пласирамо своје производе, међу њима су пре свега капсуле од коприве за децу и одрасле кроз продавнице здраве хране у више места – додаје Слађана. Николићи у преради коприве користе процес лиофилизације који обезбеђује дуготрајност чувања у одређеном облику производа који подлеже овом процесу и истовремено задржавање лековитих и хранљивих својстава тог производа и дуготрајност. – Кроз лиофилизацију коприва се суши у такозваном минусном режиму у вакумском простору. Из ње се извлачи влага, чиме се пре свега обезбеђује дуготрајност чувања, али и задржавање других корисних својстава производа – објашњава нам део процеса лиофилизације Слађана. У погледу лиценцирања својих производа „Лиостеп” има сарадњу са швајцарском фирмом „Биоинспект”. За своје производе од коприве Николићи су освајали бројна признања. Учствовали на бројним реномираним сајамским и другим манифестацијама у више земаља широм света. Били су учесници и престижног квиза везаног за иновативно технолошко достигнуће Србије, где су освојили једно од водећих места. – Колико знам ми смо јединствени пре свега на ширим просторима по томе зато што сами производимо, прерађујемо и пакујемо коприву. Имамо тај један заокружен процес. Има на пример у свету неких фирми, као што је то случај у Немачкој да они  коприву купују из неких других земаља. Не узгајају је, већ је само прерађују и пакују. А ми то све сами радимо – додаје  Слађана. Николићи, како истичу, осим што своје производе пласирају на тржиштe, редовно користе коприву у сопственој  исхрани и конзумацији тим пре јер су добро упознати са богатством лековитих својстава ове биљке. – Ми смо кроз овај период бављења производњом, паковањем и прерадом коприве, иако нисмо по занимању уско везани за пољопривреду, усавршили своје знање, кроз семинаре и едукацију на разне друге начине. Могу слободно рећи да када су у питању биљке, ја лично, а на основу онога што знам о коприви, њу стављам на водеће место када је у питању лековитост пре свега – вели Слађана. Исто мишљење дели и Дејан. У погледу будућих планова везаних са пословање фирме „Лиостеп” Николићи планирају  да прошире асортиман производа који ће укључивати и прераду корена коприве који је такође познат по бројним лековитим својствима. На плантажама раде сви породично, али им, како кажу, ипак, фали радна снага и гледаће да тај проблем превазиђу. С.Ивковић

Подели на: