субота, 18. септембра 2021. | 22:43

Путеви се редовно одржавају

Снежне падавине нису много омеле одвијање саобраћаја на подручју општине Лепосавић

 

Велике количине снега и више ледених дана од почетка ове године ипак нису направиле много сметњи у одвијању саобраћајних комуникација, како на магистарлном путу Рашка- Лепосавић- Косовска Митровица, тако ни на сеоским путевима у руралним срединама. Неуобичајено велике падавине од почетка ове године успориле су саобраћај, али како сазнајемо није било непроходних путева до свих села на подручју општине Лепосавић. Добар посао одрадили су како радници Јавног комуналног предузећа, тако И радници Дирекције за грађевинско земљиште и путеве.

– Имали смо у период од Нове године доста снежних дана са великим количинама падавина, али кад су то услови дозвољавали наши радници су теском механизацијом рашћишћавали путеве, тако дас мо успели да путеве до свих села одржавамо проходним. Обезбедили смо И веће количин соли, тако дас а температурама у плусу преко дана посипамо со И успевамо да рашчистимо утабани снег и лед са путева, каже Драган Бараћ, директор ЈКП ‘’24. Новембар’’ у Лепосавићу.

Са друге стране у разговору са пољопривредницима сазнајемо да је ово изузетно лепа зима, да се радују оволикој количини снега која обећава родну годину. Како истичу пољопривредници, имали смо изузетно сушну јесен, тако да се са сетвом пшенице закаснило, а велике количине падавина погодују заштити И мировању пшенице И штите је од смрзавања.

Познато је да је подручје општине Лепосавић веома разуђено јер се села на овом подручју простиру од планине Рогозне до Копаоника и дуж Ибарске долине, тако да то додатно умножава посао одржавања путева. Обиман је то посао и лети, а нарочито у зимском период када снег пада из дана у дан. Уз то разуђеност села карактерише низак проценат насељености, свега двадсет осам становника на километер квадратни, а пут је једнако потребан свима И потребно је стићи до сваке куће. Ово је посебно изражено у сеоским срединама где су већини остала само старачка домаћинства којима је неопходна помоћ нарочито у зимским месецима. Завршена је расподела хуманитарне помоћи у храни И хигејенским средствима социјално угроженим породицама, којих је на овом подручју око петсто. Овај посао у континуитету обављају активисти Црвеног крста који врше дистрибуцију помоћи од куће до куће. И Центар за социјални рад према својој евиденцији доделио је огрев социјално најугроженијим категоријама становништва.

В. В.
Подели на: