петак, 07. маја 2021. | 14:43

Срећно и успешно у Новој години

Обележавање Нове године по јулијанском календару општини Лепосавић донело нове планове за развој. Олимпијски базен који почео да се гради пре пет година, није завршен, а делегација града Београда, поводом новогодишњих празника боравила је у општини Лепосавић и обећала је изградњу базена на спорском центру Ибар, а помоћи ће се и развој привреде и пољопривреде у овом поткопаоничком крају, како би овај народ опстано и економски јачао. Деци у предшколској установи ‘’Наша радост’’ уручении су поклон пакетићи.

 

За срећну и успешну Нову годину, која се обележава по јулијанском календару, Општина Лепосавић приредила је спектакуларни дочек ватрометом у поноћ, а све окупљене на платоу испред зграде Скупштине општине све присутне забављао је Амадеус бенд. Да све буде домаћински и берићетно постарали су се организатори па се тако пеко вон а ражњу, а дебели минус отапалли су добро расположење и топли напици чај, врућа ракија и вино. Обележавањем српске Нове године, коју још у народу зову и мали Божић, завршавају се божићни обичаји.

Судећи по великој количини снега и хладном времену, по народном вереовању то обећава родну и напредну годину. Стигла су И конкретна обећања да ће се економском развоју овог краја у наредном периоду посветити већа пажња. Делегација града Београда, коју је предводио Горан Весић посетила је општину Лепосавић и овде су дочекали Нову годину. Најпре су малишанима у Предшколској установи ‘’Наша радост ‘’ поделили новогодишње пакетиће, а изведена и интерактивна дечја позоришна представа ‘’Новогодишња бајка’’, у којој је учествовао глумац Светислав Буле Гонцић.

– Београд је главни град свих Срба без обзира где они живе, а овде смо јер у овим тешким тренуцима желимо да вам покажемо да с мо ту уз вас, да хоћемо да вам помогнемо да преживимо сва искушења у којима се као народ налазимо, казао је Весић.

После обиласка Предшколске установе делегација града Београда разговарала је са челницима општине Лепосавић , где је договорена конкретна помоћ града Београда економском развоју овог краја.

– Ми ћемо преузети обавезу као град Београд, да завршимо базен олимпијских размера, чија градња је почела, поред Ибра у Лепосавићу. Овом, и другим инвестицијама које планирамо у овом крају треба да омогућимо оно елементарно, да људи имају нормалан живот , како би наш народ успео да опстане овде и превазиђемо све недаће које сада као народ имамо.

Весић је нагласио и да како овде у Лепосавићу, тако и у другим српским срединама на Косову и Метохији људи имају позоришне представе и то ћемо омогућити нашем народу.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, захвалио се представницима града Београда на овој посети и том приликом истакао да је ово велики дан за општину Лепосавић.

– Данас је учињена конкретна радост за малишане у нашој Предшколској установи и ми смо представницима грда Београда изузетно захвални, а договорили смо и конкретну помоћ за будући развој наше општине. Прва инвестиција у овом правцу биће почетак градње базена поред Ибра на спортском центру, казао је Тодић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Миљан Ранђеловић, овом приликом, истакао је да град Београд брине и помаже једнако све српске општине на Косову и Метохији.

Делегација града Београда посетила је и Храм Светог Василија Острошког у Лепосавићу и Косовску Митровицу.

В. Вукојевић
Подели на: