уторак, 03. августа 2021. | 08:55

Дачићево предавање о Косову (видео)

 

Министар спољних послова Ивица Дачић је у обраћању студентима из Француске рекао да не може један део неке територије да самостално прогласи независност без договора са државом од које жели да се отцепи, поручивши им да прате дешавања у Шпанији.

Ивица Дачић је чланове студентске организације “ББЕ-Боургогне Балкан Еxпресс” Факултета политичких наука Сциенцес По у Паризу упознао са спољнополитичким приоритетима Србије.

Поред очувања територијалног интегритета и суверенитета, поручио им је да је стратешки циљ Србије и пуноправно чланство у ЕУ.

“Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија истовремено брани међународно право, повељу УН и врховни ауторитет Савета безбедности с циљем очувања међународног мира”, рекао је Дачић.

Навео је и да спољнополитичка активност Владе Србије, и његовог министарства имају као резултат чињеницу да је у последњих годину и по дана 13 држава донело одлуку о повлачењу једнострано признате независности Косова. “Очекујем да ће се овакав тренд наставити”, истакао је Дачић.

Указао је да се на евоинтеграцијском путу Србије налази специфичности у виду Поглавља 35:

“Напредак у дијалогу Београда и Приштине поставља се као услов за наредне кораке и у другим областима, док потези Приштине воде у правцу блокаде дијалога, који је тренутно прекинут. Подсећам да је прекид дијалога последица дестабилизујућих одлука Приштине, пре свега увођења стопроцентних такси на производе из централне Србије, чиме је отежан иначе нимало лак живот српског становништва на Косову и Метохији. И поред искрене посвећености дијалогу са Приштином, као једином начину за проналажење компромисног решења, наставак дијалога ће бити могућ само уколико таксе буду моментално укинуте.”

Уочи обраћања, студенти са париског института, рекли су да им је част што присуствују овом догађају у Министарству спољних послова.

Подели на:
Tags