уторак, 03. августа 2021. | 09:21

Вучић: Албанци не знају шта желе, Срби први пут знају (видео)

Београд и Приштина су “једно море” далеко од превазилажења застоја у дијалогу, а сам наставак зависи највише од Приштине и притиска Американаца, рекао је председник Србије Александар Вучић у емисији “Без устручавања”.

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су немачки парламентарци који су посетили Београд и Приштину веома утицајни људи, али и разјаснио да њихове поруке о томе да су против разграничења заправо значе да су за то да Косово буде у целини независно.

Зашто Косово није у УН

Александар Вучић је рекао да је одбијао да Косово уђе у УН, иако му је речено да му је готова каријера

Навео је да је 2013. био против тачке која је подразумевала “уплив Косова у УН и међународне организације” и додао да је он био против тога “иако су сви остали министри у Влади и комплетно чланови делегације” били за прихватање тога.

Зато што је он то тада одбијао, одлагано је потписивање споразума и зато Косово данас није у УН, објаснио је Александар Вучић.

“Када кажете за некога да су против идеје разграничења, додајте иза тога П. С. – они су за Косово у целини, да буде независно”, појашњава Вучић.

На поруку међународних представника да су против промене граница, Србија одговара: “Нема проблема, Косово је Србија, тако пише у нашем уставу”, објашњава Вучић.

Председник Вучић за разграничење каже да је “идеја која је могла да доведе до решења”, али да од тога “очигледно нема ништа, неће Немци, неће Албанци”.

На питање шта је нуђено, Вучић каже: “Па није нуђено ништа, разговарали смо о томе зато што имате ситуацију на Косову у којој Шпанци и Италијани имају различите границе, Кинези и Американци различите границе, Руси и Немци различите границе – па хајде да пробамо да направимо компромис”, објашњава своју замисао председник.

На питање ко вас је овластио да нудите такав компромис, председник је узвратио питањем новинару – а какав компромис бисте ви нудили.

“Никада нисам иступио из свог мандата, јер било шта да сам предложио, а немам шта да предложим људима: кад разговарате, морате да разговарате о свему, а да сам нешто предложио, ишао бих прво пред Народну скупштину, затим пред грађане Србије са предлогом”, рекао је Вучић.

На подсећање новинара Александра Дикића да је на самом почетку разговора председник ипак рекао “да је његов предлог одбијен”, Вучић је додао да је “сваки компромисни предлог одбијен”.

На констатацију новинара да Србија треба да покаже јединство и зна где су јој црвене линије у вези са Косовом, председник је рекао да Србија “зна шта хоће”.

“Ја мислим да Албанци не знају шта хоће, а мислим да Срби први пут знају. Мислим да Албанци праве грешке какве смо ми правили почетком деведесетих”, навео је Вучић.

Председник Србије је Приштини поручио: “Какви год да смо, будале нисмо. И боље је 100 година разговарати, него један дан ратовати.”

Подели на:
Tags