Најновије вести

Вучић: Позивам Србе на КиМ да не улазе у сукобе са НАТО-ом, молим међународну заједницу да уразуми Куртија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у последња три дана и ћорав и политички неписмен могао да разуме шта је то што је било припремано за данас на Косову и Метохији. Позвао је Србе на КиМ, иако зна како се осећају и колико им је тешко, да не улазе у сукобе са НАТО-ом. Последњи пут понављам и молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија, нагласио је Вучић. Указао је и да смо у складу са ситуацијом распоредили наше снаге на местима где је то неопходно.

 

 

“Молим Квинту да уразуми своје чедо, Срби и Србија хоће мир”
Вучић је замолио земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то “чедо може да изазове такво чудо какво нико други до сада није изазвао”.

“Зато их бескрајно молимо да то ураде, јер Срби и Србија хоће мир и не тражимо ништа више”, поручио је Вучић на крају свог обраћања.

“Нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа”
Председник Вучић позвао је Србе на Косову и Метохији да не улазе у сукобе.

“Позивам Србе на КиМ, знам како се осећају и колико им је тешко, да не улазе у сукобе са НАТО-ом, не зато што сам уплашен или зато што је било ко од нас уплашен, већ зато што је то оно што Курти највише жели”, рекао је Вучић.

“Позивам их да када протестују, јер знам да се они неће помирити са окупацијом својих зграда, својих градова и кућа, да то чине на миран начин баш као што су и данас чинили, да седе, јер када се на миран начин супротстављају албанском окупатору тада нико не може да их победи”, нагласио је председник.

“Запуца ли албански окупатор, тада ће ситуација бити потпуно другачија. То је ствар коју сам саопштио свима у НАТО-у”, поручио је Вучић.

Указао је и да ћемо дати све од себе да сачувамо мир.

“Последњи пут понављам и молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија, да га не уразумљују бесмисленим саопштењима, а да му при томе дају све, већ да предузму мере, ако то не учине плашим се да ће за све нас бити касно”, рекао је Вучић.

Што се Србије тиче, додаје, даћемо све од себе да сачувамо мир.

“Грађани целе Србије треба да знају да имају одговорно руководство, да сваког секунда водимо рачуна о интересима сваког грађанина Србије, да ћемо дати све од себе да сачувамо мир, али да такође нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа на Косову и Метохији”, закључио је Вучић.

“Распоредили смо наше снаге на местима где мислимо да је то неопходно”
Распоредили смо, у складу са ситуацијом, наше снаге на местима где мислимо да је то неопходно, ми ћемо ноћас више места са нашим војницима обићи, рекао је Вучић.

Поручио је да “нећемо дозволити погром српског народа”.

Истакао је да је данас разговарао са представницима најважнијих земаља и ЕУ, као и да је за сутра ујутру у 8 сати заказан састанак са амбасадорима земаља Квинте.

“Вероватно нећу сутра ићи у Братиславу, да ли ћу ићи прекосутра – видећемо”, рекао је председник.

“Тројица Срба тешко повређена, тешко рањена три припадника Кфора”
Вучић је навео да је педесет двоје Срба тражило помоћ, да је повређено и више од тога.

Тешко је повређен Драгиша Гаљак, портир из Косовске Митровице.

Погођен је с леђа са два метка, оперисан је, лекари су му се у првом тренутку борили за живот због великог губитка крви, а сада је на интензивној нези.

“Верујемо да је извесно, ако не дође до компликација, да ће преживети”, рекао је Вучић.

Др Драгиша Миловић је задобио вишеструке тешке телесне повреде од удараца у груди, трбух, ноге, и он је на опсервацији.

Часлав Софронијевић, Србин са севера, задобио је више удараца у груди и повреде од гумених метака у пределу слабинске регије, и такође се налази на опсервацији.

Председник је навео и да је укупно повређен 41 припадник Кфора, а од тога највећи број припадника мађарског и италијанског контингента Кфора.

“Тројица су теже рањени. Надамо се да ниједан није животно угрожен”, рекао је Вучић.

Четворица ухапшених, у току преговори са Кфором
Вучић је навео да су ухапшени Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић и да су у току су преговори са Кфором о њиховом ослобађању.

“Срби се окупили да искажу незадовољство, Кфор их није заштитио”
Срби на северу су се јутрос у седам окупили да би исказали своје незадовољство нелегалним преузимањем локалних самоуправа, а Кфор није заштитио Србе и није спречио насиље, рекао је Вучић.

Јутрос су их, наводи, сачекали војници Кфора и бодљикава жица, и такозвани градоначелници.

Два возила РОСУ су остала окружена Србима и никакво насиље нису спроводили, нацртали су четири “С”.

Срби су предложили, Драгиша Миловић је отишао на разговоре, да Кфор замени специјалце, а да се лажни градоначелници повуку и да Кфор остане.

Тада је Кфор тражио да Срби пропусте возила РОСУ, а Срби на то нису пристали и тада је Кфор кренуо у акцију.

Почели су да ударају окупљене, ударали су Миловића, Горана Ракића и Игора Симића.

“Припадник РОСУ, а не припадник Кфора, испалио је више хитаца у правцу Срба који се повлаче и погађају Драгишу Гаљака са два метка. Креће одговор Срба каменицама и на друге начине”, додао је Вучић.

Вучић: Курти има само једну жељу – да доведе до крвопролића цео регион
Иако смо месецима говорили да Аљбин Курти има само једну жељу – да изазове сукобе на Косову и Метохији и да доведе до крвопролића цео регион, мало ко је желео да чује истину и хтео да разуме шта је суштина свега што се дешава на КиМ, рекао је председник Александар Вучић.

Истакао је да је у последња три дана и ћорав и политички неписмен могао да разуме шта је то што је то било припремано за данас.

“И све у организацији Аљбина Куртија, све са његовом жељом да дође до великог сукоба између Срба и НАТО-а, а он који је једини кривац за све што се догађа, сад пере руке и каже како то с њим нема никакве везе”, поручио је Вучић.

Јаке снаге Кфора разбиле су данас поподне скуп грађана који су били окупљени испред Општине Звечан. Коришћени су сузавац и шок-бомбе. Уследила је реакција окупљених који су узвратили каменицама, флашама и другим предметима.

Повређено је више од 50 људи.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров навео је да је ситуација на Косову алармантна, као и да се може десити велика експлозија у центру Европе.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, пошто је завршен састанак амбасадора земаља Квинте са премијером Аљбином Куртијем, предложио је да новоизабрани председници општина на северу краткорочно не раде из општинских зграда.

 

Подели на: