уторак, 03. августа 2021. | 10:35

Вучић: Нови трик и покушај преваре Аљбина Куртија

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће бити још много изазова у будућности пред Србијом, али да ће држава само уз подршку грађана успети да одоли свим притисцима. Оценио је да је најава о делимичном укидању приштинских такси нови трик Аљбина Куртија.

 

Александар Вучић каже да је амерички изасланик Ричард Гренел потпуно у праву када каже да САД не подржавају “полумере” косовског премијера.

“Дан уочи моје посете САД смислио је да укида таксе, да ја не бих имао тему тамо. Смислио је да ће се таксе укинути дан пре мог боравка у Берлину, седам дана пре његовог и два дана пре великог самита у Бечу”, прокоментарисао је Вучић, како каже, покушај Куртијеве преваре.

Смислио је Курти, додаје Вучић, да укине таксе на сировине, зато што пшеницу добија јефтиније од Северне Македоније, јер то траже албански бизнисмени како би могли да праве јефтиније тесто.

“Али српске финалне производе, чоколаде, кекс и прашак, то га не интересује, где би Срби направили профит. Је л си то сам смислио или ти је неко помогао?”, рекао је Вучић и поручио Куртију да те трикове продаје неком другом.

Додао је да ће Србија да сачека и види шта ће даље бити.

“Када буду укинули таксе разговараћемо, а до тада стрпљивост и трпељивост”, рекао је Вучић.

Вучић је након обиласка реновиране школе “Момчило Настасијевић” у Горњем Милановцу, одговарајући на питање да ли је за Србију добро што су САД толико заинтересоване за решавање косовског питања, док ЕУ подржава одлуку о делимичном укидању такси, указао да нико од српских државних органа није реаговао на Куртија, зато што су, како каже, желели да погледају све што је рецено да би могли да оцене на правилан начин.

“Нисмо журили као неки, ни као неки медији који су износили како је неко подвио реп и учинио нешто Србији. То је нетачно”, поручио је председник.

Александар Вучић је поручио грађанима да је пред нама још много изазова.

“Добро сте увек разумели у каквој се ситауцији држава налазила. Пред нама је још много изазова у будуности, имаћемо и нове мигрантске кризе и нове вирусе и имаћемо много мука да сачувамо своју земељу и КиМ у Србији. Биће много проблема, али уз ваше поверење и подршку уврен сам да можмео да одолимо свим притисцима”, рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће се градити брза саобраћајница која ће спојити центар Горњег Милановца са ауто-путем “Милош Велики”, како би грађани имали бољу саобаћајну везу до аутопута.

Вучић је најавио да ће се урадити и канализација у Такову и Руднику, али и у Прањанима и другим местима, које ће добити бољу инфраструктуру.

“Урадићемо још две школе у Горњем Милановцу на исти начин као што смо урадили ову школу”, рекао је Вучић и подсетио да ће држава реализовати програм развоја Србија 2025.

Поновио је да је Србија у јануара имала раст БДП-а од чак 6,5 одсто и додао да није било корона вируса да би наша земља ове године имала најбољи резултат по том питању у својој историји.

“Ако наставимо вредно да радимо, имаћете значајно увећане плате и пензије ове године и оне ће наставити да расту из године у годину, као и животни стандард грађана”, поручио је Вучић додајући да је циљ да се људи врате из иностарства у Србију и да се млади задрже у земљи.

“Хвала на огромном поврењу и великој подршци, а ускоро ћу опрет доћи неке друге објекте да отварам”, истакао је Вучић.

У Србији је у јануару забележено 245 деце више него у истом месецу прошле године, изјавио је Вучић и изразио очекивање да ће број деце у нашој земљи наставити да расте.

“Мали је то период да би изводили правилности али се надмао се да ће се тај број постепено померати на боље као што је било боље у 2019. у односу на 2018. годину по питању броја деце”, рекао је Вучић новинарима.

Каже да је држава уложила у школу готово 2,5 милиона евра и да сада деца имају неупоредиво боље услове.

Вучић је додао да у тој школи има 565 ђака и да има нешто више предшколаца него пре три или четири године, као и да очекује да ту буде још више првака.

“Нама је посао да пружимо добро оброзвање деци и да родитељи виде будућност и да не напуштају земљу, а оне што су отишли да вратимо у земљу”.

Вучић је поновио да ће бити урађена брза саобраћајница која треба да споји Горњи Милановац са аутопутем и да ће за то бити издвојено више од 10 милиона евра.

Председник је нагласио да је Србија у јануару имали раст привреде у јануару од 6,5 одсто, шст је највећи раст у Европи.

Додао је да смо имали раст у туризму у јануару од 24 одсто, али да ће та цифра бити смањена због корона вируса у Кини, пошто су кинески туристи значајани за нашу земљу.

“Очекујемо даље проблеме пошто све светске берзе су у паду, али имаћемо довољно снаге да то пребродимо”, рекао је Вучић.

Подели на: