Најновије вести

Убице недужне деце још увек на слободи

У Гораждевцу код Пећи обележана осамнаестогодишњица монструозног масакра на реци Бистрици

 

 

У Гораждевцу код Пећи данас је обележно 18 година од када су још увек непознати нападачи убили двојицу дечака, Ивана Јововића ( 19) и Панту Дакића(12) и ранили још четворо деце док су се купали на реци Бистрици. Парастос убијеном дечацима служен је у цркви Успеније пресвете Богородице у присуству родбине, мештана села, представника локалне самоуправе и предстанице Канцеларије за Косово и Метохију, Јелене Стојковић.

„ Ево већ је 18 година прошло од трагедије. Ми и даље тугујемо над овим монструозним злочниом који се десио овде у Гораждевцу. Овај терористички напад је да га тако назовемо, симбол великог страдања српског народа, једна од највећох трагедија која се догодила српском народу, али уједно то је и симбол неправде јер до дана данашњег међународна заједница ништа није урадила на разоткривању злочинаца, упркос обећањима. Ми не одустајемо. Ми смо данас овде да одамо почаст и да поручимо да наствљамо да се боримо за истину и мир , за расветњавање догађаја и за нашу будућност овде на Косвову и Метохији- поручила је у Гораждевцу помоћник директора Канцларије за КиМ, Јелена Стојкоивћ. Она је након парастоса , у име Канцларије за КиМ положила цвеће пред спомеником у центру села посвећеном убијеним Србима из Гораждевца.

Председник привременог органа општине Пећ, Милош Димитријевић је поводом 18 година од злочина над недужном децом у Гораждевцу, истакао да нажалсот његови починиоци још нису порнађени.

„Ми Срби смо овде због тога огорчени на међународну заједницу, косовско правосуђе, косовску поолицију. Огорчени смо зато што су обуставили истрагу. Када дође овај дан осећамо се тешко јер нас подсећа на почињен злочин“- казао је Димитријевић. Он је додао да је У Гораждевцу из дана у дан све мање Срба , јер институције косовског правосуђа и полиција не раде свој део посла.

„Ми Срби немамо поверења у те институције.Наш опстанак је овде једино могућ уз помоћ наше државе, нашег председника Александра Вучића, Канцеларије за Косово и Метохију. Ја као представник грађана овде апелујем на јединство и слогу, апелујем и на нашу владу да уложе напоре да се обезбеди запослење младима, јер се тиме може осигурати наша будућност на овим просторима, наш опстанак и опстанак. И ја сам опитмиста да ћемо у томе успети“- рекао је Димитријевић.

Отац убијеног Панте Дакића, Милисав Дакић, казао је да упркос томе да је пршло већ 18 година од злочина, правда још није испуњена.

„ И даље се исте ствари дешавају, исте провокације. Одеш у град, ако имаш друге таблице имаш проблем. Србија нам је направила базен у центру Гораждевца. Већ смо почели да примећујемо, да долазе неки непознати људи да гледају ту и обилазе около.Долазе на моторима и истичу натписе УЋК.То је један вид протеривања. Општина Пећ је пре рата имала око 25 процената Срба . Данас нас у општини нем ни нула посто, осим Гораждевца и пар кућа са стране. И то што нас има, ми им сметамо , не ваљају им Срби и то је крај- нагласио је Дакић. На питање новинара дали очекује да се починиоци злочина пронађу, он је казао:

„Ја ћу то да очекујем док сам жив и хоћу да тражим то док сам жив, али верујте да сам ја немоћан да могу нешто сам да урадим, да потерам ту истрагу. Сваке године су исте приче.Исто се молиш ЕУЛЕКСУ . У СУП-у онај каже да мораш сам да поднесеш тужбу.Нити могу, нити имам могућности. Ишао сам код адвоката Албанаца да их питам , ма какви ниједан неће да прихвати или да узме то на себе , да потегне то питање, дали из страха или ко зна? Обраћао сам се са адвокатима из Митровице, али они кажу да не могу још да раде. И у Београду сам био да тражим помоћ, али кажу ми немамо ингеренције У НАТО, ми кажу да је то у надлежности Албанаца на Косову, Албанци ми кажу да немају никакве ингеренције, да је то мандат Кфора и Еулекса и тако ме врте у круг“

Подсетимо злочин над децом у Гораждевцу догодио се 13.августа, 2003.године.На њих је пуцано из ватреног оружја са даљеине од око 500 метара. УНМИК је за тај злочин нудио нагрду од милион евра, али злочинци нису откривени. ЕУЛЕКС је када је преузео истрагу над случајевм, услед недистака доказа, како је образложено званично, затворио истрагу 2011.године.

С.И.

 

Подели на: