Најновије вести

Болтон: Идеја о корекцији границе није моја

Бивши саветник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон изјавио је за албански портал “Факсвеб” да питање “корекције границе” у дијалогу Београда и Приштине није било његова идеја.

 

Како преноси Газета Експрес, Болтон је на посредан начин признао да је био упознат са том идејом.

Џон Болтон је рекао да су постојале индикације да су представници Београда и Приштине још 2018. године хтели да реше питања јер су видели да не могу да остваре стварни независни економски развој и стабилност док се односи не нормализују.

“Било је то врло контроверзно унутар тих држава, али се мени учинило да је то вредно напора. Једна од ствари о којима су разговарали била је могућност размене територија”, рекао је Болтон.

Болтон је рекао да је оваква идеја дочекана са гнушањем од стране Немачке, Западне Европе, али и у појединим деловима Балкана.

“Моја идеја није размена територија, али лидери Косова и Србије су то тражили. Мислио сам да се морају предузети одређени кораци на Балкану и у Источној Европи. Прво, да се смањи руска укљученост. На Балкану сам рекао да опасност остаје са нерешеним споровима, то је плодно тло за некога ко може да створи сукобе”, истакао је Болтон.

Иначе, амерички изасланик за дијалог Ричард Гренел је прошлог месеца рекао да је имао проблем са Џоном Болтоном када је реч о преговорима Београда и Приштине и да је идеја о размени територија потекла од њега.

Подели на: