понедељак, 16. маја 2022. | 16:15
Најновије вести

21. Март међународни дан особа са Дауновим синдромом обележен у Лепосавићу

Поводом 21. Марта, Медјународног дана особа са Дауновим синдромом , организација Удружења родитеља ,,Подржи ме” Север, приредило је изложбу радова деце и младих са сметњама у развоју, насталих током креативних активности. Била је ово прилика да оболеле особе укажу на свој положај и затраже веће разумевање и место у друштву.

 

 

Удружење родитеља ,,Подржи ме” Север окупља сто шездесет четири породице које имају особу са Дауновим синдромом и о којој се брину. У општини Лепосавић тренутно је педест породица у којима је оболела особа или дете са посебним потребама. Оболели су углавном упућени на помоћ своје породице и најближе родбине. Циљ ове манифестације, уприличене на медјународни дан особа са Дауновим синдромом 21. Марта, јесте упознавање заједнице са потенцијалима које поседују деца и млади са сметњама у развоју. Активност је спроведена у склопу пројекта,, Молимо вас за пажњу”, а финансиран је у оквиру АЛВЕД пројекта и подржан од стране УКАИЂа.
Изложба радова особа са Дауновим синдромима уприличена је на платоу испред Скупштине општине Лепосавић, а сви радови на изложби настали су у оквиру креативних радионица које похадјају ове особе. Подршку целом догадјају пружиле су све основне и средње школе са севера Косова и Метохије, како би деца и млади ових школа подржали своје вршњаке из ове маргинализоване групе.
Ирена Ракић је представница Удружења родитеља особа са Дауновим синдромом ,,Подржи ме ” Север , каже да Удружење сваке године обележава овај дан, па је то случај и овог 21. Марта.
– Желимо да укажемо на креативне способности особа са Дауновим синдромом и да кроз њихове радове прикажемо њихов рад и производе који су настали као дело њихових руку. Приредили смо изложбу радова који су настали у оквиру радионица у којима они стврају. Овом приликом желим да захвалим општини Лепосавић, начелнику образовања и школама на овом подручју за сву помоћ приликом обележавања овог догадјаја. Потребно је подизати свест људи о томе како живе људи са сметњама у развоју и ми свакодневно радимо на томе. И овај догадјај усмерен је у том правцу да људи разумеју ове особе, они нису бирали какви ће се родити, и потребна им је већа пажња и разумевање, каже Ирена Ракић.
И особе са Дауновим синдромом, са којима смо разговарали истицали су да им је потребна свака подршка и разумевање људи, да их не одвајају и да их гледају као и сву другу децу и младе.
Цео догадјај протекао је у изузетној атмосфери дружења, окупљени градјани разгледали су изложбу, а пуштане су са разласа и дечје песме које су употпуниле цео доживљај и посебно особама са сметњама у развоју учиниле овај дан посебно лепим.
Светски дан особа са Даууновим синдромом установљен је 2006. године и од тада обележава се сваке године 21. Марта. В.Вукојевић

 

Подели на: