среда, 28. јула 2021. | 13:32

22. по реду ликовна колонија

Почињу Видовданске свечаности

 

Отворањем изложбе одабраних слика из фундуса Галерије Дома културе “Грачаница“, због отказивања изложбе Милоша Шобајића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“ за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности, званично почињу Видовданских свечаности. Тиме се означава и почетак рада 22. грачаничке ликовне колоније „Видовдан 2020“.
Ликовна колонија „Видовдан“ одржава се двадесетдруги пут у оквиру видовданских свечаности и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника. Прошлогодишњи добитници награда су Милош Шобајић и Лазар Шошевић. Ове године, због пандемије, на ликовној колонији учествоваће само уметници са Косова и Метохије: Драгослав Божовић (Зубин Поток), Горан Михајловић (Шилово), Игор Чепкеновић (Липљан), Петар Петровић (Призрен), Миљана Дунђерин ( Косовска Митровица), Марија Мојовић Филиповић (Ранилуг), Милош Богдановић (Ново Брдо), Филип Ристић (Штрпце), Милош Митровић (Грачаница), Анђела Раденковић (Косовска Митровица), Весна Секулић (Лепосавић).
Отварање Видовданских свечаности је у четвртак 4. јуна 2020. године од 19 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“. Одржаће се уз присуство сликара и представника медија, без публике.
Покровитељи Видовданских свечаности и колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, СГ Приштина.
Да поменемо и да ће рад на колонији и смештај уметника бити организован према здравственим прописима и стандардима (одвојен простор за рад, одвојен смештај и организована индивидуална ишрана). М.Ч.

Подели на: