Најновије вести

Срби из Ибарског Колашина и данас на блокади

Срби из Ибарског Колашина и данас су присутни на блокади на магистралном путу Приштина – Рибариће, у непосредној близини административног прелаза Брњак на северу Косова и Метохије, формиране као чин негадовољства због одлуке косовских власти о увођењу мера реципроцитета за таблице издате у Србији и потпуно укидање српских регистарских ознака градова на Косову. Они су присутни на барикади и дању и ноћу.

 

 

Ситуације на овом прелазу је мирна, али се у току дана појавила информација да су припадници специјалне јединице косовске полиције данас на Брњаку на силу покушали да извуку Србина из аутомобила са КМ регистарским таблицама, у чему нису успели јер је то, наводно, спречио КФОР. Косовска полиција упутила је демантиј на дату вест.

“Такве информације, неистините и пристрасне, имају за циљ да дезинформишу јавност, изазову и створе несигурност међу грађанима и испуне амбиције оријентисане различитим спољним политикама”, наводи се у демантију полиције.

С обзиром на свакодневно све већи број присутних људи на блокади, Удружење привредника из општине Зубин Поток донело је одлуку да угоститељски објекти и продавнице, у наредним данима раде скраћеним рсдним временом – до 15.00.

Група невладиних организација окупљених у иницијативи ОПЕН и других организација и медија, упозоравају на то да су ненајављен почетак спровођења одлуке косовске владе о замени саобраћајних регистарских ознака градова у Републици Србији привременим РКС пробним таблицама и истовремене нејасноће у вези са плановима косовске владе за аутомобиле са ознакама КМ, ПР, ПЗ,УР, ГЛ, ПЕ, ЂА издатих од стране измештених полицијских управа МУП-а Србије, изазивали тензије и збуњеност међу грађанима.

„Не само да увођењу нових мера није претходила отворена друштвена дебата на којој би се утврдили сви ризици и изазови оваквих мера, потребе и виђења свих заједница на Косову, већ је спровођење ових мера пратила демонстрација силе, односно ангажовање Специјалних јединица Косовске полиције“, поручили су у заједничком саопштењу.

Јована Цветнић

Подели на: