Најновије вести

59 година Филозофског факултета Универзитета у Приштини

Филозофски факултет Универзитета Приштина свечаном академијом обележио је 59 година оснивања најстарије високошколске установе на простору Косова и Метохије.

 

Деканица факултета професор Др Мирјана Лончар Вујиновић рекла је, у обраћању, да Филозофски факултет већ 59 година истрајава на свом просветитељском путу.

„Ми данас с посебним поносом наглашавамо чињеницу да Филозофски факултет представља најстарију високошолску установу на простору Косова и Метохије, својеврсни образовно-васпитни светионик који својом светлошћу обасјава, не само ову свету косовско-метохијску земљу већ чији зраци озарују далеко шире хоризонте. Он је истинско ишодиште 59 генерација младих који представљају друштвену елиту нашег народа и државе“, рекла је Лончар Вујиновић.

Истакла је да је за 59 година факултет прошао пут обележен бројним успесима и успонима, али и искушењима и потешкоћама које су превазилажене, непрестано тежећи модернизацији и подизању квалитета образовно-васпитног процеса.

Значајна пажња посвећује се неговању наставно-научног подмлатка, рекла је деканица и додала да факултет данас представља значајну научно-истраживачку установу о чему сведоче два пројекта које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Три међународна интердисциплинарна научна скупа „Наука без граница“, зборник радова са 4 свеске годишње, бројне монографске публикације, чији су аутори наши наставници и сарадници“, рекла је Лончар Вујиновић.

Председник Студентског парламента Филозофског факултета, студент историје Лука Јовановић рекао је да је 59 година овај факултет делио судбину српског анрода на простору Косова и Метохије.

„А из њега су упркос свему у наорд сваке године одлазили неки нови Доситеји са својим глагољањем ширећи просветитељску реч“, рекао је Јовановић и истакао да је студентски парламент постигао велике резултате.

„Истакнути смо члан Студентске конференције Универзита Србије и Европске стундетске уније, а о нашим активностима довољно говори и чињеница да смо међу 25 Филозофских и Филолошких факултета из земље и региона успели да се изборимо да будемо организатори студентских игара за 2020. годину”, истакао је Лука Јовановић.

Најбољим студентима свих 10 катедри овог факултета додељене су и новчане награде, а у име свих њих обратила се Милица Марјановић.

У пригодном култуно-уметничком програму учествовали су студенти Филозофског и факултета уметности и чланови Црквеног хора „Нушић“ на челу са Петром Ракићем.

Подели на: