Најновије вести

9. dan barikada na prelazu Brnjak

НАМЕРА ПРИШТИНЕ ЈЕ ДА НАС СТАВИ У ГЕТО

 

 

Градоначелници четири општине са севера Косова саопштили су данас да су у току јучерашњег састанка са командантом КФОР-а добили предлог да се албански специјалци, припадници Росу, замене војницима КФОР-а у близини прелаза Брњак и Јариње, али да једнострана одлука Приштине о одузимању српских таблица и замени истих РКС таблицама, самим тим и угрожавање слободе кретања остане на снази, што у консултацијама са народом није прихваћено.

У жељи да на овај начин информишу јавност о развоју догађаја и спрече дезинфирмације које пласира Приштина како би “оправдала подизање тензија у српским општинама на северу Косова и Метохије и слање до зуба наоружаних формација у наше општине”, градоначелници четири општине на северу Косова су издали саопштење за медије.

“У консултацији са нашим грађанима смо овакав предлог једногласно одбили. Наш народ и ми, његови представници, нисмо спремни да се сагласимо са намером Приштине да нас стави у гета и укине право на слободу кретања, која је вредност модерне Европе деценијама уназад и која би морала да важи и за Србе на овим просторима. Лаж је да нас погађа националност онога ко нам скида таблице, већ сама намера да се оне скину. Па ма коју униформу тај неко носио. А присуство до зуба наоружаних специјалаца који пребијају голоруке Србе је разлог за масовност и истрајност нашег народа у борби за право на слободу кретања. Зато још једном позивамо Приштину да врати стање на период пре 20. септембра ове године, повуче своје до зуба наоружане формације, и кроз дијалог са Београдом пронађе одговарајуће решење”, поручују градоначелници Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Они су додали и то да ће народ на протестима на прелазима Брњак и Јариње остати колико год буде потребно, јер се не мире са намером Приштине “да нас ставе у кавезе”.

Срби из Метохије обишли су данас блокаду на Брњаку, како би пружили подршку сународницима са севера Косова, који су већ девети дан у протесту. Још једна ноћ на барикади у близини прелаза Брњак за Србе у Ибарском Колашину протиче неизвесно и у ишчекивању сутрашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу и његовог ишода.

 

 

Јована Цветнић

Подели на: