Најновије вести

Организацијска и финансијска подршка широком спектру делатности

 Установа организује или је техничка подршка бројних манифестација у области спорта и културе, као и школских такмичења. Окупља велики број младих кроз школски и клупски спорт, али и рекреативце и ветеране. У оквиру специјализованих услуга помажу бројна удружења и организације које се баве непрофитном делатношћу, посебно када су у питању лица са посебним потребама

 

 

Установа за спорт, омладину и специ јализоване услуге у Косовској Ми тровици већ десет година успешно обавља де латност у циљу унапређива ња спорта, правилног разво ја омладине и обезбеђивања помоћи лицима са посебним потребама. Оснивач Установе и финан сијер је Општина Косовска Ми тровица и по речима директо ра Петра Трајковића локална самоуправа финансира у пуној мери све њихове активности, уз напомену да новца за спорт и културу никад није довољно. Спорт и омладина у самом називу установе говоре којим се секторима бави. Што се ти че специјализованих услуга под њиховим окриљем су Са вез глувих и наглувих лица, Са вез слепих и слабовидих лица, удружења лица са посебним потребама, али, како каже наш саговорник, удовољавају потре бама свих њихових клијената који се баве непрофитном де латношћу. Сектор за спорт обједињава школски спорт, такмичарски и рекреативни.

– Организујемо сва школска такмичења на нивоу општи не, округа, покрајине и шаље мо победнике на државна пр венства – појашњава наш са говорник. Када је у питању такмичар ски спорт из године у годину се повећава број клубова на те риторији општине који се су финансирају преко Установе.

УГОВОРИ СА 27 КЛУБОВА

– Ове године на осно ву конкурса потписали смо уговоре са 27 клубова – ка же Трајковић и истиче да је прошла 2021. година била ја ко успешна за спортисте из Косовске Митровице.

– Наши момци и девојке били су и прваци Балкана, Европе и државни прваци. Оборили су велики број лич них рекорда и били су успе шни и током прошле године. Последњих 30 година овакав успех у Косовској Митровици није био, са оволиким бројем награда и признања – поно сно истиче Трајковић. Установа сваке године под покровитељством Општине Косовска Митровица орга низује и избор за спортисту године, а ове године ласка ве титуле најбољег спорти сте и спортисткиње града по нели су Магдалена Луковић из Кикс-бокс клуба „Косов ска Митровица” и Ђорђе Стевановић из Атлетског клуба „Трепча”. Говорити о спорту, а не по менути најважнију споредну ствар на свету – фудбал, ни је могуће ни у овој причи. Установа суфинансира сва три фудбалска клуба на те риторији града, ФК „Трепчу”, затим ОФК „Диф” и ФК „Рудар”. Ту си и други екип ни спортови женска и мушка кошарка, одбојка, рукомет… Причајући на ову тему, Трајковић каже да је већ ду же највећи проблем, кад је екипни спорт овде у пита њу, то што је одлуком При времених институција у При штини забрањено овдашњим српским клубовима да играју утакмице на домаћем терену као домаћини, па се често до гађа да екипе из уже Србије буду враћене са администра тивних прелаза. Трајковић каже да је то велики хендикеп за клубо ве када као домаћини игра ју утакмице од Рашке, пре ко Пазара до Тутина јер не играју пред домаћом публи ком и немају ту најважнију подршку. Такође, додаје да то што играју утакмице на страни повећава и трошко ве овдашњих клубова и ис црпљује такмичаре, због пу товања, у физичком смислу. Иако је спортска инфра структура у граду побољша на изградњом спортске хале, Трајковић истиче да им јако недостаје фудбалски стади он са трим стазом, која је не опходна за развој атлетике. Као пример наводи „Крос РТС кроз Србију” чија су тех ничка подршка када је у пи тању одржавање те манифе стације у Косовској Митро вици. Наиме, и ове године, тачније пре десетак дана крос је одржан на кружној стази на Партизанском брду. Уче ствовало је више од хиљаду деце иако стаза није најаде кватнија. – Поред осталог, да би по вреде атлетичара свели на најмању могућу меру неоп ходна нам је уређена трим стаза – подвлачи Трајковић. Установа помаже и рекре ативце. Недавно су финаси рали учешће на Београдском маратону неколико рекреа тиваца из Косовске Митрови це. Недавно је група ентузи јаста и дугогодишњих рекре ативаца из Косовске Митро вице формирала Асоцијацију за спорт и Установа има вео ма добру сарадњу и са њима.

„ЦВРКУТИ СА ИБРА” МЕЂУ НАЈБОЉИМ ДЕЧЈИМ ФЕСТИВАЛИМА

Кад је у питању школска омладина Установа органи зује и друге врсте такмиче ња, не само у домену спор та. Традиционално органи зују манифестацију „Песниче народа мог”, одакле се деца пласирају на републичко та мичење у рецитовању, у част наше велике песникиње Де санке Максимовић. Такође, у домену култу ре, Установа је поносни ор ганизатор прослављеног Деч јег фестивала забавне музике „Цвркути са Ибра”. Добра је вест да ће овај фестивал, ко ји је уврштен у најбоље дечје фестивале, бити поново ор ганизован после две године паузе због пандемије ковида. Установа помаже и митро вачки КУД „Косовски божу рови”. Трајковић каже да су у процесу обезбеђивања мушке призренске ношње, женску већ поседују, која је веома скупа, али која ће омогућити овом друштви да у кореогра фију уврсти врло атрактивне игре из Призрена. Брига о осетљивим кате горијама становништва, ли цима са посебним потреба ма, огледа се у свакој врсти подршке. Поред осталог би ли су организатори неколико манифестација и такмичења на републичком нивоу у Ко совској Митровици, када су у питању глува и наглува лица – Ми све наше манифе стације организујемо на ви соком нивоу и кад се тиче спорта и кад се тиче култу ре и не заостајемо у органи зацији ни за једеним култур ним догађајем који се дешава у Србији. На свим тим мани фестацијама које ми органи зујемо, од школских до оста лих имамо и лекаре и ватро гасце, полицију, све оно што је неопходно да догађаји тог типа протекну у најбољем ре ду – каже Трајковић и додаје да им је главни циљ да тај ни во задрже и у будуће. С.Кецман

Подели на: