Најновије вести

Часни крст је наше спасење

Архијерејском литургијом у манастиру Грачаница прослављен Крстовдан

Светом архијерејском литургијом у манастиру Грачаница свечано је прослављен велики православни празник Крстовдан. Литургију је служио митрополит рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије.
У својој беседи верницима митрополит Теодосије рекао је да прослављамо празник Возвиждења Часнога крста, кога је Господ прославио својим спасоносним страдањем када је себе принео на жртву из љубави према роду људском и ради спасења палога човека. Крстовдан се слави као успомена на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла Часни крст на којем је Исус Христос распет на Голготи.
-Тако је Часни крст добио свемоћну силу и постао најјаче оружје у рукама свих оних који верују спасоносно у Господа нашег који је био распет, умро и који је трећи дан васкрсао из мртвих. Тако је  у четвртом веку благочестиви цар Константин у бици  са Максенцијем угледао на небу знак Часнога  крста који је био изображен од звезда и који је сијао јаче од сунца, и онда је чуо глас „Побеђује“. Тако је цар Константин Часни крст носио у бици са Максенцијем и сила његова победила је моћнијег непријатеља. Још једном се њему јавио Крст у бици са Скитима, где га је видео на небу и чуо речи: „ Кад си у невољи призови ме и ја ћу те избавити“, беседио је митрополит и наставио:
То су речи упућене не само цару Константину, већ свима нама. Знамо да је Господ био распет за нас на Голготи, да је  био између два разбојника и да су била три крста. Безбожни и лукави Јевреји закопали су тајну сва три крста на једно нечисто место, сметлиште. Тако су пролазиле године и векови, да би управо мајка цара Константина промислом Божијим пронашла Часни крст. Срушила је идолски храм који је био подигнут  на месту страдања Господа нашега и на том месту је подигла храм Васкрсења, и ту је  пронашла три крста. Нису знали који је Господњи крст, јер су били слични. Онда је ту, по промислу Божијем, пролазила једна поворка са покојником и један по један крст су спуштали на његов одор. Када су спустили Господњи крст, покојник је оживео. Онда је патријарх Макарије узео Часни крст и високо га уздигао а народ је певао „Господе помилуј“.
У својој беседи верницима митрополит Теодосије је подсетио на речи владике Николаја који је говорио о три крста на Голготи и који је казао да је све у нашем животу у знаку та три крста.
-Један је крст праведника, други је крст покајника, а трећи је крст непокајаног грешника. Сви људи носе крст кроз овај живот. Видимо да сви људи страдају, али не страдају на исти начин и не односе се исто према том страдању. Владика Николај каже да је најтежи крст оног  непокајаног разбојника, грешника, јер он страда али нема никакву веру, никакву наду. Видимо да и у данашње време многи страдају. Има праведника и побожних људи који страдају, да ли од болести или руке непријатеља, да ли од сиромаштва, да ли су затворени у затворима и на правди Бога страдају. То њихово страдање је на спасење, јер они имају веру, наду, и све то што они приносе Господу јесте њима за живот будућег века. Исто тако, има оних који су грешили, али су се покајали. И њима Господ даје  неку невољу, болест, неко страдање овде на земљи , али, опет, промислом Божијим, јер је много боље да испаштамо и да своје грехе окајемо овде на земљи где живимо привремено, него да то буде на Небу. Ако се искрено покајемо Господ нам даје спасење. Они трећи, страдају, немају веру, наду, и не знају где је излаз. Они немају покајања и ти људи страдају и за овај живот и за онај будући, казао је митрополит рашко-призренски.
Митрополит Теодосије је посебно нагласио да је Часни крст сила и знамење, да је он наше спасење.
-У сваком тренутку се осењујемо Часним крстом да би себе заштитили не само од видљивих непријатеља, већ на првом месту од оног невидљивог непријатеља који војује против нас, против наше душе и нашег спасења. Часни крст силом Господа нашег одгони непријатеља од нас. Наше спасење се одвија у стварности Божанске љубави и нашег слободног избора. Колико Господ нас волео и желео да се сви спасемо, ми се не можемо спасити ако се слободно не определимо за Господа и његов пут Крста и спасења, поручио је митрополит и нагласио да треба увек да будемо благодарни Господу за све што нам је дао.
На Крстовдан се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе.
М.Ч.
Подели на: