Најновије вести

Абот: Нема црвених линија, Британија против промене граница

Нови британски амбасадор у Приштини Николас Абот изјавио је да у дијалогу Београда и Приштине нема црвених линија, али има параметара, а један од њих је да се Британија противи промени граница.

 

Уједињено Краљевство ће заједно са осталим међународним партнерима остати укључено у процес дијалога, иако није на међународној заједници да одреди који је будући пут за Косово и Србију, већ на самим друштвима. Ипак, ова подршка није безрезервна, нема црвених линија, али има и параметара, а један од њих је да не подржавају етничку поделу и разграничење“, рекао је Абот у интервјуу за портал Коссев.

Абот је на Косово стигао пре две недеље и, како је навео, заузет је сусретима са појединцима и странкама јер покушава да разуме оно што му говоре и да стекне прве утиске.

Он је рекао да, када је о Косову реч, владавина закона остаје приоритет јер је то основ стабилности на Косову, али се, додао је, треба позабавити и коруоцијом. Абот је рекао да су предстојећи избори „важан тренутак“ за Косово да одлучи кога жели за своје лидере.

Говрећи о дијалогу Београда и Приштине амбасадор је оценио да су преговори ове године запали у ћорсокак.

„У овом тренутку изгледа да ниједна страна није спремна да крене напред, а потребно нам је да видимо промену, те би се прилика за то могла да укаже након избора. Уједињено Краљевство заједно са осталим међународним партнерима остаје укључено“, рекао је Абот у првом интервјуу од доласка на Косово.

Абот је рекао да то подразумева разговор са „лидерима обе стране, али и са људима из различитих заједница – о томе шта је пут напред“ али је нагласио да „није на међународној заједници да одреди који је будући пут за Косово и Србију, већ на њима самима“.

На питање да ли то значи да ће Велика Британија поздравити било шта о чему се Београд и Приштина договоре, Абот је рекао да то није позиција његове земље.

„Ми имамо заправо принципијелну позицију која се тиче промене границе. Као ни остали, ни ми не мислимо да је то позитиван пут напред, али јасно, видећемо како ће се преговори одвијати у оквиру одређених параметара“, додао је.

На питање о положају Срба на Косову амбасадор Абот је рекао да није на њему да говори у име заједнице Срба са Косова.

„Оно што мислим и спекулишем јесте то да већина Срба са Косова, без обзира на то били на Северу или у остатку земље, јесте да брину управо о ономе о чему брину и остали људи на Косову. То су питања социјалне и економске природе која имају утицај на наше животе. Очигледно постоје већа политичка питања на сцени сада, али је и мој утисак да су сами косовски Срби до сада успевали да добро дефинишу своје захтеве. Морам да нагласим да је нешто до чега нам је свима стало јесте то како да изградимо одрживу заједницу косовских Срба у целој земљи“, додао је.

Упитан која ће бити његова дипломатска линија према свим заједницама на Косову – које теже да се придруже ЕУ, док Велика Британија жели да сиђе са тог пута, Абот је рекао да је „чланство Косова у ЕУ нешто што Косово хоће“ и да мисли да Британија треба да му у томе помогне.

Подели на: