Најновије вести

Абот у Приштини: Зашто нема пресуда против високих политичких представника?

Под притиском серије питања новог британског амбасадора у Приштини Николаса Абота, главни косовски тужилац Александар Љумези признао је да до сада није било великих резултата у раду правосудних органа, посебно у случајевима високе корупције, али да је институција коју он води подигла многе оптужнице.

 

Николас Абот је на округлом столу на тему “Јачања правосудног система на Косову” Љумезија упитао зашто нема пресуда по оптужницама подигнутим против високих политичких представника. Зашто се не испита порекло необјашњиво стечене имовине широм Косова, која је у власништву углавном људи који се баве политиком, као и зашто се тужилаштво не бави случајевима прања новца, осим када је то кривично дело повезано са другим кривичним делом.

“Желео бих да упитам главног државног тужиоца Лумезија, који носи тежак терет на рамену – Зашто више не постоје високе оптужнице, шта доводи до коначних пресуда? Зашто главни тужилац не третира случајеве прања новца као злочин сам по себи?”, упитао је Абот.

Абота је занимало и да ли постоје и какве су безбедносне мере које се предузимају за заштиту тужилаца, који би у свом послу требало да буду храбри.

Љумези је одговарајући на питања британског дипломате одговорност пренео на ниже нивое у правосуђу.

Навео је да “до сада није било резултата посебно у случајевима високе корупције”, али да је, према његовим речима, институција коју он води подигла многе оптужнице.

“На основу статистичких података победили смо у 50 одсто случајева и изгубили 50 одсто случајева”, рекао је Лумези.

Говорећи о изгубљеним случајевима Љумези је рекао да ти лоши резултати нису били последица лоших оптужница, иако има и оних које нису биле засноване на чињеницама, већ последица одлагања у поступању суда.

“Мислим да оптужнице које смо изгубили нису засноване на чињеницама”, рекао је Љумези.

Према његовим речима, о томе сведоче и пресуде Врховног суда.

Додаје да је било седам пресуда у којима је Врховни суд пресудио да нижи судови нису погрешно пресудили или проценили приликом ослобађања оптужених.

Подели на: