Најновије вести

Акценат на здравим навикама и физичкој активности деце

СРЕДСТВИМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ИЗГРАДЊА АНЕКСА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

 

Средствима Владе Србије, средином октобра у Косовској Митровици, почеће изградња анкеса централног објекта Предшколске установе „Даница Јарамаз“ . Према пројекту, анкес ће бити површине око 500 квадрата и садржаће фискултурну салу и собе за боравак малишана. Вредност пројекта је 18 милиона и 640 хиљада динара.
– Наша установа је ове године уписала 710 деце, што је за 60 више него прошле године. То је наша држава препознала, да нама треба проширење и као што су и обећали ових дана ће се кренути са изградњом анекса нашег вртића. Надам се да ћемо следеће године бити у прилици да се проширимо и да примимо све заинтересоване који ће хтети да бораве код нас – казала је директорица ПУ „Даница Јарамаз“ Горица Маринковић.
Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић каже је да је више од 700 малишана у овој установи показатељ да ћемо у будућности градити и нове образовне установе, поред осталог и вртиће.
– Оно што треба да нас охрабри и оснажи јесте да је наш опстанак на Косову и Метохији јасно дефинисан. Он, пре свега, зависи од наше одлучности а одлучна је и Влада Републике Србије и председник Вучић, који све оно што је обећао и остварује. Са нама је читав државни врх у циљу побољшању положаја српског народа на простору Косова и Метохије. Доказ свега тога је пакет мера свеобухватне помоћи српског народа на КиМ а кад говоримо о Косовској Митровици више него икада можемо да будемо задовољуни јер се гради на сваком кораку – казао је Спирић
Он је подсетио да је прошле године изграђен вртић у Бошњачкој махали чиме су проширени капацитети митровачке Предшколске установе, а да је пројектом анекса стављен акценат на здраве навике и физичку активност деце, те ће дограђени простор садржати и фискултурну салу.
Јасмина Дедовић, начелница Школске управе, овом приликом поновила је да су многе школе реновиране и опремљене опремом која прати реформе у образовању, али да јој је посебно задовољство што се граде и проширују прешкполске установе јер су оне управо темељ образовања и захвалила се васпитачима који обављају тако важан и одговоран посао.
Захвалност, пре свега, васпитачима упутио је и потпредседник Српске листе Игор Симић.
– Ви сте они који образују будућу интелектуалну елиту нашег града, хвала вам на свему што радите за нашу децу – казао је Симић.
Он је, такође, казао да захваљујући фискалној реформи која је спроведена у нашој држави следи повећање плата у јавном сектору, па тако и запосленима у предшколским установама.
Симић је подсетио да је изградња анекса ПУ у Косовској Митровици део иницијативе председника Александра Вучића за реализацију 159 пројеката које финансира Влада Републике Србије.
Он је апеловао на јединство и слогу српског народа на КиМ, да заједно са својом државом Србијом, обезбеди бољу будућност својој деци.
– Чак и ако је стаза којом треба да прођемо трновита, ако сви идемо сложно њоме, утабаћемо је довољно добро да можемо без проблема њом да прођемо – рекао је Симић.
Подсетимо плац за изградњу анекса Предшколске установе „Даница Јараназ“ у Косовској Митровици обезбедила је Општина Северна Митровица на иницијативу градоначелника Горана Ракића.
С.К.

Подели на: