петак, 09. јуна 2023. | 03:47
Најновије вести

Акција добровољног давања крви у Митровачком двору

Црвени крст Косовска Митровица организовао је данас акцију прикупљања крви, поводом 11. маја – Националног дана добровољног давања течности која живот значи.

 

Одзив је одличан и у првих сат времена акције, која је почела у 9часова у Митровачком двору, прикупљено је 11 јединица крви.
„Као и сваке године, 11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви обележавамо радно, акцијом коју смо организовали уз помоћ КБЦ Косовска Митровица – кабинета за трансфузију крви и локалне самоуправе. Одзив је изузетно добар, задовољни смо. То су углавном редовни даваоци, а очекујемо и оне који ће по први пут дати ову драгоцену течност“, рекао је секретар Црвеног крста Косовска Митровица Саша Николић.

Он је позвао све заинтересоване да се јаве и донирају крв. Акција траје до 14часова.
Николић је захвалио пре свега добровољним даваоцима, али и Привременом органу Општине Косовска Митровица на средствима издвојеним за мајице , којима се ЦК симболично захваљује добровољним даваоцима.
Резерве крви у КБЦ Косовска Митровица релативно су добре, јер су акције које Одељење трансфузије организује у сарадњи са Црвеним крстом редовне, како у Косовској Митровици, тако и у Лепосавићу и Зубином Потоку, каже мр трансфузиологије Мирјана Вукадиновић.

“Крв се даје по принципу добровољности, анонимсности, хуманости и алтруизма. Дођите и дајте крв. Некоме ћете тако спасити живот”, поручила је мр Вукадиновић и додала да се даваоци несебично одазивају на сваки позив, било да су у питању редовне акције давалаштва, било да се позивају наменски, када је крв потребна неком одређеном пацијенту.
Дарко Вулетић из Косовске Митровице данас је дао крв 20. пут.
„ Дајем крв јер ова једна боца може некоме да спаси живот. Мислим да би требало да се одазову сви“, каже Вулетић.
Крв могу дати сви пунолетни, грађани доброг здравственог стања.

Подели на: