Најновије вести

Албански амбасадор следеће седмице у Скупштини Србије

Чланови посланичке групе пријатељства са Албанијом, која је недавно поново формирана после више од три године, састаће се следеће седмице у Скупштини Србије са амбасадором Албаније у Београду, Иљиром Бочком.

 

Посланичка група пријатељства са Албанијом броји 25 чланова. Председник је Фатмир Хасани, а међу њима су: Гордана Чомић (ДС), Дубравска Филиповски (СНС), Милован Дрецун (СНС), Томислав Жигманов (ДШВ), Дејан Раденковић (СПС), Александар Чотрић (СПО)…

Чотрић је рекао да ће посланици на том састанку представити циљеве за које ће се залагати, доприносећи изградњи бољих односа између две земље.

“Желимо да разговарамо о сарадњи парламената, мада је сада код њих велика политичка криза. Опозиција одржава протесте, захтевају превремене ванредне парламентарне изборе, тако да је остало да се утврди да ли постоји посланичка група пријатељства са Србијом у парламенту Албаније са којом бисмо успоставили контакте”, рекао је Чотрић.

Додао је да је планирана и посета Албанији на јесен, током које би се састали са посланицима, али и са представницима тамошње владе.

“Постоји простор за напредак политичке и економске сарадње. То је неискоришћено тржиште за нашу робу која је квалитетнија од албанске. Могли бисмо много више да будемо присутни тамо и преко наших фирми које могу да инвестирају и да купују њихова државна и приватна предузећа”, оценио је Чотрић.

Сматра да ће се разговарати и отвореним питањима, а једна од њих је и положај српске мањине у Албанији који није добро решен, истичући да су они једна од најугроженијих мањина у Европи данас.

“Готово да су им сва права ускраћена, право на матерњи језик, образовање и информисање..”, истакао је Чотрић.

Подели на: