Најновије вести

Алексинац, Трговиште и Сокобања у жалости због погибије рудара

Дан жалости је у местима где су живела осморица рудара која су јуче погинула у јами рудника угља “Соко”. Шесторица погинулих рудара су из Алексинца, један из Сокобање, један из Трговишта.

 

 

Осам рудара је погинуло, а 21 је повређен у руднику “Соко”. У алексиначкој болници збринуто је њих 17 са лакшим повредама, а двојица у Клиничком центру у Нишу. Нису животно угрожени.

Сви пацијенти смештени у болници у Алексинцу провели су ноћ мирно, а директор Горан Видић очекује да ће у току дана већи број пацијената бити пуштен на кућно лечење.

У универзитетском клиничком центру су тројица рудара смештена на Клинику за ендокринологију, одељење токсикологије и њихово здравствено стање је, такође, стабилно, саопштено је из нишког Клиничког центра.

Преминули су Дарко Златковић (1979), Ненад Тривунац (1985), Радован Грујић (1975), Петар Петровић (1991), Бранко Чокорило (1966), Бранислав Златановић (1967), Братислав Живковић (1963) и Бојан Стајић Бојан (1988).

Први део истраге је показао да су се страдали рудари угушили од велике количине метана. Њихова тела су на Институту за судску медицину у Нишу.

Ресорна министарка Зорана Михајловић рекла је јуче да имају снимљен сваки секунд дешавања у руднику, као и да није било експлозије.

Нагласила је да ће држава помоћи породицама страдалих, као што ће и рудари “Ресавице” помоћи својим колегама.

“Иза осам рудара остало је 12-оро деце, једна беба која се родила почетком ове године. Наша је обавеза да учинимо апсолутно све за њихове породице и наравно да никада не буду заборављени”, рекла је јуче Михајловићева.

Подели на: