Најновије вести

Амбасада Србије у Немачкој: Србија одлучна да се никад не одрекне наслеђа на КиМ

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде, након посете немачких дипломата манастиру Високи Дечани, навео је да су “амбасадори посетили косовски манастир Високи Дечани који се налази на листи Унеска”. Амбасада Србије у Немачкој поручује да што је више покушаја да се српско културно-историјско наслеђе на Косову и Метохији отуђи од Србије, то је јача њена одлучност да га се никада не одрекне.

 

 

Амбасада Србије у Немачкој је на званичном налогу на Твитеру објавила фотографију манастира Високи Дечани и истакла да је реч о српском средњовековном манастиру који се налази на Унесковој листи угрожене светске баштине.

Додат је и линк ка страници на којој се налази Унескова листа угрожене светске баштине, а на којој је манастир Високи Дечани уписан као угрожена светска баштина у Србији, као и манастир Пећка патријаршија и Црква Богородице Љевишке у Призрену.

Делегација немачких дипломата посетила је у петак Високе Дечане и, како је саопштено из манастира, разговарала са игуманом Савом о изазовима са којима се суочава Српска православна црква и Срби на Косову и Метохији.

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде је након те посете на Твитеру написао да су “амбасадори посетили косовски манастир Високи Дечани који се налази на листи Унеска”.

Делегацију је предводио политички директор за југоисточну Европу у немачком Министарству спољних послова Михаел Рајфенштул, а заједно са њим манастир Високе Дечане посетили су немачки амбасадори у Приштини, Београду, Сарајеву, Подгорици, Скопљу и Тирани.

Српски манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеско, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа “Европа Ностра”.

Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца, а привремене институције самоуправе одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године и да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

Подели на: