Најновије вести

Амбасадори ЕУ подржали одобравање визне либерализације за Србе са КиМ

Амбасадори чланица ЕУ подржали су одобравање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ. Претходно је ЛИБЕ, на предлог посланика Матјажа Немеца, усвојио нацрт предлога о визној либерализацији. Последња пленарна седнице ЕП-а заказана је за крај априла, након чега ће о предлогу гласањем одлучивати министри у Савету ЕУ.

 

 

Амбасадори држава чланица Европске уније подржали су одобравање визне либерализације за носиоце српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, објавио је Савет ЕУ.

Амбасадори држава чланица ЕУ подржали су одобравање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ

Одбор сталних представника (Корепер), иначе главно припремно тело Савета ЕУ, сагласио се са предлогом Европског парламента (ЕП) и Савета ЕУ о изменама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша, наводи се у писму које је председавајући Корепера Вилем ван де Ворде упутио председавајућем Одбора ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) Хуану Фернанду Лопесу Агилару.

У писму је наглашено да уколико ЕП усвоји свој став у првом читању, Савет ће одобрити став ЕП и ови акти ће бити усвојени у формулацији која одговара ставу ЕП.

ЛИБЕ усвојио нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоци српских пасоша са КиМ
Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио је 9. априла нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

Овом одлуком осигурава се да цео регион Западног Балкана има исти визни режим за путовања у ЕУ, саопштио је тада ЕП.

Немец је након гласања у ЛИБЕ-у рекао да постоји могућност да до почетка лета почне примена одлуке о визној либерализацији за носиоце ових пасоша и додао да следи да ЕП потврди ову одлуку до краја априла на пленарној седници ЕП у Стразбуру.

Очекује се гласање министара у Савету ЕУ
Последња пленарна седница ЕП требало би да буде одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру, а потом би о овој одлуци требало да гласају министри у Савету ЕУ.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа – која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије – једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима такозваног Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

Подели на: