Најновије вести

Ана Брнабић са секретаром Свете Столице: Од кључног интереса што интензивнија сарадња у свим областима

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са секретаром Свете Столице за односе са државама надбискупом Полом Ричардом Галагером о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, као и сарадњи у региону.

 

Ана Брнабић је истакла да је Србија опредељена за унапређење односа са Светом столицом, подсетивши да је прошле године навршена и 100. годишњица од успостављања дипломатских односа.

“Србија високо уважава интерес и подршку Свете столице региону Западног Балкана”, истакла је Брнабићева и оценила да је од кључног интереса што интензивнија сарадња у свим областима.

Наводећи да је европска перспектива важна за стабилност и просперитет региона, надбискуп Галагер је истакао да Света столица чврсто подржава реформе које Србија спроводи у процесу евроинтеграција.

Секретар Свете столице истакао је да се чврсто залаже за очување и заштиту цркава и манастира на Косову и Метохији, који за Србију представљају снажну историјску и духовну вредност.

Премијерка Брнабић захвалила је за подршку евроинтеграцијама Србије и принципијелну позицију Свете столице по питању Косова и Метохије утемељену на поштовању међународног права.

Изражавајући забринутост због угрожености српских манастира на Косову и Метохији, премијерка Брнабић је навела да је манастир Високи Дечани, који је уједно и споменик велике историјске важности не само за Србију, већ и европску културну баштину, уврштен на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину.

Председница владе је истакла да Србија и Света Столица имају истоветне ставове према универзалним питањима мира и безбедности, људских права и заштити животне средине, и да су то важни основи за даље унапређење сарадње.

Секретар Свете столице Пол Ричард Галагер састао се претходно и са председником Србије Александром Вучићем који је том приликом рекао да су односи Србије и Свете Столице засновани на истинском међусобном поштовању и поверењу.

Подели на: