Најновије вести

Ана Брнабић у манастиру Бањска: Овде се најбоље осећа трајање српског народа; јединство нам је најважније

Након посете Интерактивном мултимедијалном центру у Косовској Митровици, премијерка Србије Ана Брнабић наставила је посету северу Косова и Метохије обиласком манастира Бањска.

 

 

Најбоље можете да осетите присуство и трајање српског народа на КиМ, јер то заиста нигде боље не можете да осетите него у нашим светињама на Косову. И онда не можете а да се не осећате посебно и да осетите још већу енергију, да се борите и за наш народ и за присуство Србије на КиМ. И зато ми је јасно зашто је толико важно за наше људе да долазе и да се увек враћају Косову и Метохији” рекла је Брнабић

Она је поновила поруку мира и стабилности, већ изречену у Косовској Митровици.

“Ја сам данас овде да пренесем поруку мира и поруку колико нам је важна стабилност и колико ћемо се за то борити у овим тешким и изазовним временима. И када то кажем, то је некако на Косову и Метохији термин који се провлачи не само кроз деценије, већ кроз векове. Али оно што је нама најважмије и што посебно желим да кажем, овде у Бањској, у задужбини Светог краља Милутина, да нам је важно јединство нашег народа, јединство око наше СПЦ око које се окупља наш народ, а посебно овде на Косову и Метохији, јединство са нашиом државом и нашим државним рукуоводством” истакла је премијерка Србије.

Према речима Брнабићеве, политичко јединство које је темељ политике Александра Вучића, олакшава посао Београду да одреди стратешки правац како да се ојача народ на КиМ.

“Моја молба данас је да чувате то јединство. То је најважније и то је нешто највеће што ви овде имате и за шта ми у Београду можемо да се ухватимо и да се боримо против свих недаћа и изазова”.

Србија је озбиљна државанагласила је и додала да и када је тешко, Србија стоји иза тога да своје обавезе мора да испуњава, ко год да је те обавезе преузео. То, како је истакла, показује кредибилитет једне државе.

Поновила је да ће се дипломатска битка за регистарске ознаке и Заједницу српских општина наставити јер је она “кичмени стуб и основа првог споразума о нормализацији”.

“Зато је моја порука данас и овде и свуда и стално: ЗСО мора бити успостављена што пре”.

“Учинићемо све да сачувамо мир, да ви и ваше породице овде будете безбедни и да смо спремни на разговор са Приштином увек и свуда, на тешке одлуке, да понесемо тај терет, сваки разговор је бољи од било каквог конфликта. и зато смо за тим столом, то нам даје неку предвидљивост. Да покушамо да нађемо решење кроз дијалог, компромис. И спремни смо скоро на све, скоро по сваку цену да очувамо мир и стабилност” рекла је премијерка Србије.

Поновила је да је црвена линија Београда безбедност народа на КиМ.

“Неће бити нових олуја и погрома. То је црвена линија и то треба сви да знају” нагласила је Брнабић.

Владика Теодосије: Опстанак на овим светим просторима је наш приоритет

Владика рашко – призренски и косовско – метохијски Теодосије рекао је пожелевши добродошлицу премијерки Брнабић, да и српски народ и српске светиње на Копсову и Метохији, овде опстају захваљујући помоћи и подршци Републике Србије, њене Владе и Канцеларије за КиМ.

“Улаже се у обнову наших светиња, за одрживост наших цркава, свештенства, монаштва и у градовима и крајивима где је данас тешко, где нема наших Срба да ту живе. Такође, улаже се новац да бисмо могли да запослимо и наше људи који опстају и желе да остану на овим просторима. Нама је то данас приоритет, да опстанемо на овим светим просторима, да сачувамо све што су наши свети преци подигли, нама завештали,и не само да то сачувамо, него и да обновимо и то предамо поколењима” рекао је владика Теодосије и захвалио премијерки и Влади на подршци.

Поред Косовске Митровице и Бањске, агендом је предвиђено да премијерка Србије, до краја дана, обиђе и општину Лепосавић.

Подели на: