Најновије вести

Анђелковић: Администрација Приштине мора да се уразуми

Од оних од којих очекујемо да обезбеде миран и нормалан живот Срба на КиМ долазе поруке које на неки начин подржавају Куртијево минирање разговора и обезбеђивања бољег живота свих грађана у јужној српској покрајини, каже некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић.

 

 

Поводом одлуке Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама, Анђелковић каже да је изузетно важно што је председник Србије Александар Вучић одмах после информације коју је добио од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака шта Приштина жели да предузме, изашао на конференцију за штампу и то јавно саопштио народу.

“Пре свега, за такве ствари је важно да и грађани буду упознати како би вас, уколико се слажу са вашим ставом, у томе подржали и то је онда снага председника још већа”, рекао је Анђелковић за Тањуг.

Он је оценио да уколико Вучић треба од Лајчака да добије информацију како Аљбин Курти жели да спречи даље разговоре и изазове инциденте на територији јужне српске покрајине, у том случају улога земаља Квинте није позитивна већ негативна.

Навео је да је важно тачно лоцирати од кога очекујемо да обезбеди миран и нормалан живот Срба на КиМ, али и од кога видимо да долазе поруке које на неки начин подржавају Куртијево минирање разговора и обезбеђивања бољег живота свих у јужној српској покрајини.

То су, исматра, пре свега Лондон и Берлин имајући у виду не само да су то чланице Квинте већ и изјаве које су долазиле из тих центара.

“Надам се да ће неко уразумити приштинску администрацију да коначно мора да реализује оно што су међународне обавезе, а то је Бриселски споразум када је реч не само о формирању Заједнице српских општина већ и о повратку земље манастиру Високи Дечани, али и спровођењу свих других споразума потписаних у Бриселу”, рекао је Анђелковић.

Када реч о регистарским таблицама, навео је да се ту не ради само о таблицама већ и начину преласка административне линије, непризнавању личних карата и слично.

“Постоји правило у пословном свету, не само међу државама, а то је да када потпишете неки споразум и кажете да ће он да траје одређено време док не дођемо до другог, он траје све док се не постигне неки нови споразум, неки нови договор о другачијем функционисању административног прелаза”, рекао је Анђелковић.

Подсетио је да је споразум о постојећем начину преласка административне линије и коришћења таблица потписан после упада РОСУ на север КиМ када је дошло до инцидената и када је, како је рекао, замало дошло до нечега што би значило велики сукоб албанске полиције и српског народа.

Закључио је да би такав неки поновни покушај упада РОСУ и покушај отимања возила или спречавања прелаза на административној линији могао да изазове озбиљне последице по безбедност српског народа на КиМ.

Подели на: