Најновије вести

Анђелковић: Талибани убачени међу избеглице опасност за Косово и регион

Најављени долазак авганистанских избеглица на Косово носи опасност по безбедност Срба на Косову због могућности инфилтрације припадника екстремистичког покрета талибана и Ал Каиде, каже аналитичар Драгомир Анђелковић за Косово онлајн.

 

Он сматра да су саме избеглице људи који су се опирали режиму талибана и да они нису проблем, али да се може очекивати да се међу њих “увуку” и многе присталице талибана и Ал Каиде, поготово што, додаје, косовски Албанци према њима имају симпатије.

“Јер Албанци са Косова нису ишли да се боре у редовима Авганистанаца него у редовима исламске државе и других исламских и екстремистичких снага. И ту се крије опасност у синтези албанског ектремизма и екстремизма талибана, Ал Каиде и других исламистичких покрета”, објашњава Анђелковић.

На питање колика је претња по безбедност Срба на Косову и за регион генерално долазак авганистанских избеглица на Косово, он каже да је за регион већ велика опасност што су хиљаде Алабанаца били у екстремистичким организацијама, а вратили су се последењих година.

“Ту су на Балкану и никада се не зна да ли ће преко ноћи почети да делује нека екстремистичка муслиманска организација”, истиче Анђелковић.

Он наглашава опасности инфилтрације талибана у редове избеглица, јер се никада не зна да ли је неко избеглица или је “убачен”.

Подели на: