Најновије вести

Антонијевић: Данас тестирано 60 особа, до петка 300

Шездесет пациијената са симптомима респираторних инфекција тестирано је данас у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици, потврдио је за програм Радио Косовске Митровице специјалиста епидемиологије Др Александар Антонијевић.

 

Новина је да ће од данас узорке обрађивати лабораторија Ветеринарског института у Краљеву, што ће убрзати процес чекања на резултате.
Обезбеђено је да се врше анализе 60 узорака из Косовске Митровице, и то сваког дана, што значи да ће се тестирати 300 особа са симптомима на седмичном нивоу.
„То је сасвим довољно за територију коју ми покривамо, тако да неће бити тријаже, већ ће бити тестирани сви који се са симптомима јављају Ковид амбулантама Домова здравља“ рекао је Антонијевић и додао да је број пацијената повећан.
Клиничка слика и сумња на респираторне инфекције је једини услов, додао је. Из Завода за јавно здравље кажу да ранија пракса показује да ће се резултати узорака бити познати дан након тестирања, што је веома важно будући да ће се до петка прецизније знати каква је епидемиолошка слика у спрским срединама на Косову и Метохији.
Резултати 50 узорака који су у суботу послати лабораторији “Ватрено око” у Београду још увек нису стигли и очекују се према најавама ове лабораторије данас после 13 часова, рекао је Антонијевић.
До сада је потврђено 43 заражених корона вирусом у српским срединама на Косову и Метохији, од чега је 39 на северу.
Апелује се на становништво да држе физичку дистанцу, носе маске и воде рачуна о хигијени руку.

Подели на: