понедељак, 06. фебруара 2023. | 22:57
Најновије вести

Антонијевић: Пад броја новооболелих у српским срединама на Косову и Метохији

Евидентан пад броја новооболелих у српским срединама на Косову и Метохији у Заводу за Јавно здравље у Косовској Митровици објашњавају као неспорну последицу дисциплине грађана и придржавања прописаних мера за борбу против корона вируса.

 

 

Специјалиста епидемиологије Јавног здравља из Косовске Митровице др Александар Антонијевић истакао је да је ситуација у српским срединама на Косову и Метохији све боља, о чему сведочи све мањи број прегледа, као и регистрованих оболелих од Ковида 19.

“Сви параметри којима процењујемо и пратимо ситуацију су у опадању, тако да у домовима здравља имамо од 7 до 10 прегледа у току дана са симптомина респираторне инфекције. Раније смо имали око 60 случајева у току дана. Већ две недеље имамо све мањи број лица за тестирање. Све те бројке иду у прилог да је ситуација повољна”, изјавио је др Антонијевић.

Он истиче да су нове мере дале резултате, грађани су били дисциплиновани и поштовали су реч струе. Смањење броја заражених омогућило је да се растерете болнички капацитети.

“Тренутно је хоспитализовано 50 ковид пацијената, мали број је на кисеонику, нема тежих случајева. На тријажном одељењу је тренутно 9 пацијената. Тако да се у свим одељенима враћају својим редовним активностима, као што је коронарна јединица, кожно доељење…”, рекао је др Александар Антонијевић.

Грађанима се саветује да и даље поштују мере Кризног штаба.

Подели на: